W rywalizacji wzięło udział 12 dwuosobowych zespołów uczniów klas 8 i gimnazjalnych z powiatu sanockiego. Celem konkursu było rozwijanie uzdolnień oraz zainteresowań uczniów w dziedzinie gastronomii, poznanie zwyczajów kulinarnych innych narodowości, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów, kształtowanie wśród uczniów postawy uczciwej rywalizacji, nawiązywanie współpracy oraz wymiana doświadczeń pomiędzy szkołami oraz umiejętność pracy w zespole. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu potrawy (danie główne –zupa lub II danie) z wykorzystaniem surowca głównego czyli ziemniaka. Danie powinno było nawiązywać do tradycji kuchennych jednego z państw wymienionych w tytule. Konkurs odbył się w dwóch turach po 6 zespołów. W tym czasie uczniowie mogli wziąć udział w warsztatach carvingu, które poprowadziła młodzież klas gastronomicznych z ZS nr 5 pod opieką pani Kariny Bieganowskiej. Dla wszystkich uczestników przygotowany został słodki poczęstunek.
Nad przebiegiem konkursu czuwali jurorzy - nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Sabina Dziuba, nauczyciel WF o podwyższonej wrażliwości sensorycznej Bernard Sołtysik oraz Monika Lemko nauczycielka WF, prywatnie blogerka kulinarna „Moniki Smakołyki ”. Oprócz walorów smakowych, oceniali również wygląd estetyczny dania, pomysłowość w komponowaniu składników oraz umiejętność pracy w zespole.
Jury miało bardzo trudne zadanie, w wybraniu najlepszych dań. Poziom konkursu był na wysokim poziomie, młodzież wykazała się nie tylko imponującymi umiejętnościami kulinarnymi, lecz także niezwykłą kreatywnością oraz świetną organizacją pracy na swoich stanowiskach. Pomimo rywalizacji, panowała luźna, sympatyczna i radosna atmosfera. Taki klimat z pewnością przeniósł się na smak udanych potraw.
Po burzliwych naradach przydzielone zostały miejsca. Każdy z uczestników konkursu otrzymał atrakcyjne nagrody, które ufundowane zostały przez PRYMAT, MPM produkt, EWĘ WACHOWICZ oraz blogerkę „Moniki Smakołyki”. Produkty na konkurs zakupione zostały przy wsparciu Kauflanu oraz ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój.
Wyniki:
I miejsce - Szkoła Podstawowa w Strachocinie
kuchnia polska - „Placuszki ziemniaczane pikantne z sosem przyprawowym”
- Paulina Cecuła
- Emilia Rodzinka
II miejsce - Szkoła Podstawowa w Pakoszówce
kuchnia polska – „Placki ziemniaczane z gulaszem”
- Maya Dżugan
- Rafał Piecuch
III miejsce - Szkoła Podstawowa nr 4 w Sanoku
kuchnia polska – „Kluski białe z jarmużem, wędzonym pstrągiem w sosie kremowo pikantnym”
- Agnieszka Łągawa
- Paulina Tomczewska
IV miejsce - Szkoła Podstawowa w Trepczy
kuchnia polska – „Knedle ze śliwkami”
- Sandra Chytła
- Patrycja Ćwian
V miejsce - Szkoła Podstawowa nr 1 w Sanoku
kuchnia polska – „Babka ziemniaczana”
- Amelia Wojnakowska
- Anna Mazur
VI miejsce - Szkoła Podstawowa nr 1 w Sanoku
kuchnia polska – „Placki z gotowanych ziemniaków z indykiem i warzywami”
- Natalia Tomkiewicz
- Patrycja Wolanin
VII miejsce - Szkoła Podstawowa nr 8 w Sanoku
kuchnia irlandzka – „Ziemniaki pieczone po irlandzku”
- Julia Dudek
- Monika Miazga
VIII miejsce - Szkoła Podstawowa w Myczkowie
kuchnia polska – „Pierogi leniwe”
- Piotr Matuszewski
- Daniel Młynarczuk
z aktywny udział
Zespół Szkół w Bukowsku
kuchnia polska – „Kluski ziemniaczane z sosem czosnkowym i fit frytkami”
- Magdalena Gembuś
- Oliwia Mikołajek
Szkoła Podstawowa w Besku
kuchnia polska – „Złociste ziemniaki z filetem z kurczaka i sosem pieczarkowym”
- Kacper Kot
- Emilia Kostka
Szkoła Podstawowa nr 2 w Sanoku
kuchnia polska – „Ziemniaczki z grilla w boczku”
- Rafał Koczera
- Szymon Kucaba
Zespół Szkół w Nowotańcu
kuchnia niemiecka – „Sałatka ziemniaczana z boczkiem, sałatka ziemniaczana z ogórkiem konserwowym”
- Aleksandra Zarycka
- Mariola Majka
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w konkursie, smaczne i pomysłowe dania i życzymy dalszych sukcesów i przygód kulinarnych.
W imieniu organizatorów serdecznie dziękujemy pani Agnieszce Jakobik i Beacie Dydek za pomoc przy organizacji konkursu. Dyrekcji ZS nr 5 za wsparcie i możliwość realizowania ciekawych szkolnych projektów.
SPONSORZY: PRYMAT, MPM produkt, Ewa Wachowicz, Moniki Smakołyki, Kaufland .
Zdjęcia wykonali uczniowie klasy 2TZ - Technik fotografii i multimediów ZS nr 5 w Sanoku.