Zmagania konkursowe miały miejsce 21 lutego w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowosielcach. Tegoroczny konkurs był współorganizowany przez Instytut Rolnictwa Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Sanoku, a jego temat brzmiał "Wpływ żywności modyfikowanej na zdrowie człowieka".
Zebranych gości powitał Józef Gocko, dyrektor szkoły, oraz poseł na Sejm RP Piotr Uruski.
- Konkurs polegał na wykonaniu plakatu i opracowaniu multimedialnej prezentacji związanej z tematem - mówi Agnieszka Wiśniewska, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych. - W zmaganiach udział wzięło 12 drużyn dwuosobowych z 11 szkół: z Beska, Długiego, Niebieszczan, Pobiedna, Strachociny, Trepczy, Zarszyna oraz Szkoły Podstawowe nr 1, nr 3, nr 8 oraz nr 9 z Sanoka.
Pierwsze miejsce zajęły uczennice: Natalia Biel i Kamila Tokarz z SP w Pobiednie. Na drugim miejscu uplasowały się Aleksandra Sikorowicz i Klaudia Miazga z SP w Zarszynie, zaś trzecie miejsce przypadło Gabrieli Adamiak i Aleksandrze Marczak z SP w Strachocinie.
Laureatami za wykonanie najładniejszego plakatu zostali uczniowie ze szkoły SP nr 8 w Sanoku: Dawid Dmitrzak i Patrycja Wójcik.
- Uczestnicy prezentowali bardzo wysoki poziom wiedzy i w atrakcyjny sposób przedstawiali swoje plakaty - zaznacza Małgorzata Bienia, współorganizatorka konkursu, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych. - Wszyscy uczniowie otrzymali dyplomy i cenne nagrody książkowe, a ich opiekunowie podziękowania za zmobilizowanie młodzieży do podjęcia wyzwania.
Konkurs uatrakcyjniła prelekcja wygłoszona przez studentki PWSZ w Sanoku nt. zasad prawidłowego żywienia oraz pokaz sztuki carvingu w owocach i warzywach, prezentowany przez uczennice kl. 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych.
- Konkurs przebiegał w bardzo miłej atmosferze, na wysokim poziomie, a zakończył się deklaracją nauczycieli o kolejnym, przyszłorocznym uczestnictwie. Wszystkim osobom zaangażowanym w nasze przedsięwzięcie organizatorzy serdecznie dziękują - dodaje Agnieszka Wiśniewska.