Członkinie koła chętnie uczestniczą w wydarzeniach kulturalnych w całej gminie Zarszyn. Dzisiaj gospodynie dzielą się z nami przepisami na przepyszne potrawy i ciasta.
Pierogi łemkowskie
Składniki:
- 0,5 kg mąki razowej
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- łyżka oleju
- woda
- suszona śliwka na nadzienie
Wykonanie:
Zarobić ciasto jak na zwykłe pierogi. Nadziewać suszoną śliwką. Gotować w osolonej wodzie. Podawać ze śmietaną i cukrem.
Zupa suchajka z suchej rzepy
Składniki:
- 1,5 litra wody,
- sucha, drobna rzepa
- seler
- por
- marchewka
- masło
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Suchą rzepę dzień wcześniej namoczyć. Następnie zalać wodą i gotować. Seler, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce i podsmażyć na maśle. Następnie dodać do gotującej się rzepy. Wszystko razem ugotować. Doprawić do smaku.
Więcej przepisów w 17 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka