Na te i inne pytania odpowiadali specjaliści Fundacji Osób Chorych na Otyłość OD-WAGA podczas II OD-WAŻNYCH Warsztatów Informacyjnych, które odbyły się w Sanoku.
O otyłości mówi się, że to choroba nieprzewidywalna. Nie uznaje wieku, płci, statusu społecznego, poziomu wykształcenia. Może „dopaść” i człowieka zamożnego, i biednego, i profesora wyższej uczelni, i urzędnika, i pracownika budowlanego. Bo otyłość nie powstaje tylko wtedy, gdy jemy za dużo hamburgerów i chipsów. To jest mit! Konserwanty, „polepszacze” smaku, sztuczne substancje barwiące – oto, czym jest „napakowane” nasze codzienne jedzenie. Można „utyć” nawet i od białego sera, jeśli do przedłużenia jego trwałości użyto „chemii”, która spowoduje zakłócenia w pracy organizmu. Lista produktów żywieniowych i ich składników, które mogą wywołać chorobę otyłości wciąż rośnie.
Więcej w 33 numerze Korso Gazeta Sanocka