Akcję przeprowadzono w ramach wzmożonego nadzoru sanitarnego w okresie wypoczynku letniego, szczególnie w zakładach żywienia zbiorowego, wytwórniach lodów i ciast, automatach do produkcji lodów, obiektach zlokalizowanych w miejscowościach turystycznych i przy trasach turystycznych, obiektach w miejscach zgromadzeń lub masowego przemieszczania się ludności w zakresie warunków zapewniających bezpieczeństwo żywności i żywienia, w których trakcie sprawdzano również przestrzeganie obostrzeń ograniczających rozprzestrzenianie się koronawirusa.
Dodatkowo skontrolowano 3 ruchome punkty małej gastronomii podczas imprezy plenerowej „Żarciowozy” w Tarnobrzegu oraz 5 stoisk handlowych w trakcie imprezy otwarcia „Podkarpackiego Szlaku Filmowego” w powiecie krośnieńskim, a przeprowadzone kontrole sanitarne w tych obiektach nie ujawniły istotnych zaniedbań w przestrzeganiu wymogów prawa żywnościowego.
Kontrole sanitarne przeprowadzono w dni robocze oraz w dni ustawowo wolne od pracy w godzinach roboczych, oraz w godzinach popołudniowych.
Skontrolowano:
-
212 restauracji,
37 barów,
20 stołówek (w tym w ośrodkach wypoczynkowych),
184 zakłady małej gastronomii (np. food trucki, ruchome punkty gastronomiczne),
34 wytwórnie ciast i lodów,
73 automaty do produkcji lodów,
415 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych (oaza, sklepy spożywcze, supermarkety, obrót wyrobami ciastkarskimi, stoiska spożywcze na imprezie artystycznej i plenerowej, domy weselne, stoiska na placu targowym, obóz harcerski, agroturystyka, kawiarnie, punkty sprzedaży żywności, np. lodów gałkowanych, stoiska ze sprzedażą serów regionalnych, środek transportu do przewozu żywności).
W dni wolne od pracy przeprowadzono 270 kontroli sanitarnych, natomiast po zakończonych godzinach urzędowania skontrolowano 205 obiektów zajmujących się produkcją i wprowadzaniem do obrotu żywności.
Kontrole sanitarne skupiły się między innymi na sprawdzeniu: warunków higieniczno – sanitarnych, stanu technicznego wyposażenia, zaopatrzenia w wodę, dokumentacji potwierdzającej szkolenie personelu pracującego z żywnością w sprawach higieny żywności, przydatności środków spożywczych do spożycia, pochodzenia produktów (np. mięsa z dziczyzny, grzybów, ryb), przechowywania żywności w warunkach chłodniczych, postępowania ze zużytym tłuszczem smażalniczym, dokumentacji o stanie zdrowia osób pracujących w styczności z żywnością, informowania klientów o alergenach i substancjach powodujących reakcje nietolerancji znajdujących się w oferowanej do sprzedaży żywności, praktycznego utrzymywania instrukcji dobrej praktyki higienicznej i dobrej praktyki higienicznej w tym procedur opartych na zasadach systemu HACCP.
W obiektach, w których ujawniono nieprawidłowości, stwierdzano m.in. niżej wymienione uchybienia:
-
wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po terminie przydatności do spożycia i po dacie minimalnej trwałości,
-
nieprzestrzeganie segregacji asortymentowej środków spożywczych w urządzeniach chłodniczych,
brak utrzymanych procedur opartych na zasadach systemu HACCP, GHP, GMP i ich realizacji,
brak prowadzonych zapisów z pomiaru temperatury w urządzeniach chłodniczych,
brak udokumentowanej jakości wody wykorzystywanej w zakładzie,
brak odzieży ochronnej lub brudna odzież ochronna personelu,
brak działań korygujących przy stwierdzonych niezgodnościach,
brak porządku w pomieszczeniach zakładu,
gromadzenie brudnego sprzętu produkcyjnego w umywalce do mycia rąk,
brak dostępu do umywalki do mycia rąk i do urządzenia do mycia sprzętu roboczego,
brak środka do mycia rąk i ręcznika jednorazowego użycia przy umywalce do mycia rąk,
sprzęt porządkowy przechowywany w nieodpowiednich miejscach,
odzież osobista i przedmioty osobiste porzucone w miejscach przypadkowych między innymi w sąsiedztwie opakowań do żywności lub w pomieszczeniu produkcyjnym,
nie okazano do wglądu orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno – epidemiologicznych osób pracujących w styczności z żywnością,
personel nie posiadał osłony na usta i nos podczas obsługi klienta,
nieprawidłowe przechowywanie żywności nietrwałej mikrobiologicznie,
niewłaściwy stan sanitarno-techniczny ścian i sufitów w pomieszczeniach produkcyjnych zakładu,
brak osłony na punkcie świetlnym w pomieszczeniu kuchni właściwej,
zniszczona powierzchnia stolarki okiennej w pomieszczeniu kuchni właściwej (z widocznymi odpryskami farby),
zniszczona wylewka przy zlewozmywaku w pomieszczeniu przygotowalni wstępnej, w ciągu komunikacyjnym,
niewłaściwy stan sanitarno-techniczny zaplecza kuchennego (ubytki płytek w posadzce),
zniszczone schody przy wejściu do zakładu (z ubytkami płytek),
niewłaściwy stan sanitarno-techniczny wanny do obróbki brudnej warzyw i owoców,
zniszczone szafki kuchenne, suszarka w pomieszczeniu zmywalni,
nieprawidłowe przechowywanie naczyń wielokrotnego użytku,
w użyciu naczynia stołowe z ubytkami,
niewłaściwy stan techniczny urządzenia chłodniczego (brudne, skorodowane, zniszczone),
brak udokumentowanych szkoleń personelu zakładu z zakresu higieny,
brak zabezpieczenia przed zanieczyszczeniem potraw gotowych umieszczonych w urządzeniu chłodniczym,
brak wyników badań laboratoryjnych potwierdzających właściwą jakość zdrowotną serwowanych potraw (niezgodność z wymaganiami rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych),
nie okazano do wglądu dokumentu potwierdzającego wywóz nieczystości płynnych,
brak ekranów zatrzymujących owady w oknach otwieranych,
brak bieżącej ciepłej i zimnej wody w obiekcie,
nie okazano do wglądu dokumentu potwierdzającego odbiór zużytego tłuszczu smażalniczego,
niewłaściwe postępowanie z odpadami komunalnymi,
brak do wglądu decyzji zatwierdzającej zakład (ruchomy punkt gastronomiczny),
naczynia do przygotowywania mieszanki do lodów przechowywane w umywalce do mycia rąk,
środki spożywcze przechowywane bezpośrednio na posadzce,
nieprawidłowe mycie i płukanie gałkownicy do lodów.
W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 71 osób winnych stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywną w drodze mandatu karnego na łączną kwotę 13 400 zł. Wydano 60 decyzji administracyjnych nakazujących usunięcie usterek technicznych.