Konkurs miał miejsce 1 marca. Hasło przewodnie brzmiało "Danie makaronowe, smaczne, zdrowe, kolorowe".
W rywalizacji wzięło udział dziewięć zespołów dwuosobowych, uczniów klas gimnazjalnych z powiatu sanockiego. Celem konkursu było propagowanie zdrowego odżywiania wśród młodzieży, umożliwienie zdobycia nowych doświadczeń i rozbudzenie kreatywności.
Jurorzy oprócz walorów smakowych, oceniali również wygląd estetyczny dania, pomysłowość w komponowaniu składników oraz umiejętność pracy w zespole. Podstawą każdego dania było użycie makaronu Barilla oraz przynajmniej jednego warzywa. Najlepiej wszystkim wymaganiom sprostała zwycięska drużyna ze Szkoły Podstawowej w Trepczy w składzie: Weronika Dobrzańska i Gabriela Tokarska. Uczennice przygotowały danie "Spaghetti szpinakowe z tulipanami". Drugie miejsce zajęły uczennice ze Szkoły Podstawowej nr 8 w Sanoku – Jagoda Matuła i Weronika Wójcik, na trzecim zaś miejscu uplasowały się Aleksandra Sikorowicz i Klaudia Miazga, reprezentantki Szkoły Podstawowej w Zarszynie.
- Poziom konkursu oceniam na bardzo wysoki - mówi Monika Lemko, pomysłodawczyni i jurorka konkursu, nauczycielka wychowania fizycznego, prywatnie blogerka kulinarna "Moniki Smakołyki". - Jurorzy mieli naprawdę bardzo trudne zadanie. Młodzież wykazała się nie tylko imponującymi umiejętnościami kulinarnymi, lecz także niezwykłą kreatywnością oraz wiedzą w zakresie zdrowego żywienia.
Dla uczestników konkursu i ich opiekunów odbyły się warsztaty carvingu, które poprowadziła młodzież klas gastronomicznych z ZS nr 5.
Konkurs zrealizowany został we współpracy z firmą Barilla. Producent włoskich makaronów i sosów, od lat promuje kuchnię włoską oraz zdrową dietę opartą na najwyższej jakości składnikach. Barilla dostarczyła uczniom produkty wykorzystane w konkursie oraz ufundowała atrakcyjne nagrody dla laureatów.