reklama

Smakołyki KGW Szczawne-Kulaszne

Opublikowano:
Autor:

Smakołyki KGW Szczawne-Kulaszne - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościKoło Gospodyń Wiejskich Szczawne-Kulaszne zostało założone w 2014 roku. Działa ono w strukturach Stowarzyszenia Społeczno-Kulturalnego Na Rzecz Rozwoju Wsi: Szczawne i Kulaszne.

Siedziba KGW znajduje się w Ośrodku Kultury w Szczawnem. Do koła należy obecnie 20 pań. Przewodniczącą jest Joanna Michaliszyn, a zastępcą i równocześnie szefem kuchni - Halina Walorna.

KGW uczestniczy we wszystkich imprezach organizowanych przez stowarzyszenie oraz sołectwo, wspiera także inicjatywy Gminnego Ośrodka Kultury w Komańczy. W obecnej chwili gospodynie współpracują z kołami reprezentującymi wszystkie gminy powiatu sanockiego. W październiku w Szczawnem odbył się konkurs kulinarny dla KGW „Smaczne, bo nasze!”. Jako swoją specjalność koło poleca grochówkę podawaną na studni w trakcie imprez plenerowych w Szczawnem.

Zawijańce śledzikowe

Składniki:
5 matiasów
5 jajek
4 cebule
4 ogórki kiszone
1 słoik majonezu
1 łyżeczka soli
1 łyżka octu
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
1 pęczek natki pietruszki
1 papryka czerwona


Wykonanie:
Cebulę posiekać, wyłożyć na talerz i doprawić solą, olejem, cukrem oraz octem. Ogórki pokroić w kostkę. Dodać je do cebuli i wymieszać. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Połówki jajek ułożyć na cebuli i ogórkach. Każdy płat matiasa przekroić wzdłuż na dwie części i owinąć go wokół jajka. Ułożyć na półmisku i udekorować majonezem, natką pietruszki i papryką.

Więcej w 50 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo