Siedziba KGW znajduje się w Ośrodku Kultury w Szczawnem. Do koła należy obecnie 20 pań. Przewodniczącą jest Joanna Michaliszyn, a zastępcą i równocześnie szefem kuchni - Halina Walorna.
KGW uczestniczy we wszystkich imprezach organizowanych przez stowarzyszenie oraz sołectwo, wspiera także inicjatywy Gminnego Ośrodka Kultury w Komańczy. W obecnej chwili gospodynie współpracują z kołami reprezentującymi wszystkie gminy powiatu sanockiego. W październiku w Szczawnem odbył się konkurs kulinarny dla KGW „Smaczne, bo nasze!”. Jako swoją specjalność koło poleca grochówkę podawaną na studni w trakcie imprez plenerowych w Szczawnem.
Zawijańce śledzikowe
Składniki:
5 matiasów
5 jajek
4 cebule
4 ogórki kiszone
1 słoik majonezu
1 łyżeczka soli
1 łyżka octu
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
1 pęczek natki pietruszki
1 papryka czerwona
Wykonanie:
Cebulę posiekać, wyłożyć na talerz i doprawić solą, olejem, cukrem oraz octem. Ogórki pokroić w kostkę. Dodać je do cebuli i wymieszać. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Połówki jajek ułożyć na cebuli i ogórkach. Każdy płat matiasa przekroić wzdłuż na dwie części i owinąć go wokół jajka. Ułożyć na półmisku i udekorować majonezem, natką pietruszki i papryką.
Więcej w 50 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka