Panie biorą aktywny udział niemalże we wszystkich imprezach i wystawach organizowanych na terenie powiatu sanockiego. Wielokrotnie wygrywają w konkursach kulinarnych. Gospodynie organizują wiele imprez cyklicznych i spotkań okolicznościowych. Ich specjalnością jest kapusta z fasolą.- Od lat jeździmy z naszymi wyrobami na Wystawę Wielkanocną organizowaną przez Gminny Ośrodek Kultury - mówi przewodnicząca Cyganik. - Prezentujemy na niej tradycyjnie pieczywo wielkanocne: chleb na zakwasie lub bułkę, która oczywiście jest pieczona w piecu. Co roku szykujemy też wieniec dożynkowy z własnych plonów. Chcemy zrzeszać młode pokolenie, podzielić się naszym doświadczeniem, przepisami i pokazać swoje umiejętności. Specjalnie dla czytelników Korso Gazety Sanockiej gospodynie z Niebieszczan zdradzają przepisy na pacek kiszony, klejzy z sosem pieczeniowym, makowiec czarny, rogaliki na zimno, kapustę z fasolą oraz wielkanocną babkę.
Kapusta z fasolą
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
1 fasoli "Jaś"
3 łyżki smalcu lub oleju
liść laurowy
kilka ziaren ziela
pół łyżki kminku
Wykonanie:
Kapustę ugotować, odlać kwaśny wywar. Do miękkiej kapusty dodać liść, ziele, kminek oraz ugotowaną fasolę wraz z wodą i zagotować. Na smalcu lub oleju zrobić z 2 łyżek mąki białą zasmażkę i dodać do kapusty. Posolić i dodać pieprzu do smaku, następnie zagotować.
Więcej przepisów w 12 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka