Dzisiaj dowiecie się Państwo, jak przygotować zupę ogórkową z kaszą jaglaną, pychotkę buraczkową, zupę krem-pomidorową, kulki serowe, pastę z awokado i jajek, pesto pietruszkowe, rogaliki wiedeńskie, pudding z chai i malinami, pastę z ciecierzycy z suszonymi pomidorami oraz dorsza zapiekanego na warzywach z ziołami i oliwą. Zapraszamy do wypróbowania przepisów na przepyszne dania!
Pychotka buraczkowa
Składniki:
5 jajek
2 szklanki mąki
350 g ugotowanych buraków
50 g kakao
300 ml oleju
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady
wiórki kokosowe do posypania.
Wykonanie:
Ugotowane buraki zetrzeć na grubej tarce, wlać 300 ml oleju, dodać cukier i cukier waniliowy. Razem zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po czym dodać 50 g kakao. Białka dokładnie oddzielić od żółtek i ubić na sztywno pianę. Do masy buraczkowej dodać po 1 żółtku, mieszając. Powoli wsypywać suche składniki (mąkę, proszek i kakao), nie przestając mieszać. Gdy składniki się połączą, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wlać do 2 keksówek długości 30 cm wyścielonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec około 80 minut. Wylać i ostudzić. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią wystudzone ciasto, po czym wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
Więcej przepisów w 52 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka