Reklama

Gotuj z gospodyniami z Mrzygłodu

Opublikowano:
Autor:

Gotuj z gospodyniami z Mrzygłodu - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości W najnowszym numerze naszego tygodnika prezentujemy czytelnikom przepisy przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Mrzygłodu. Na portalu podajemy przepis na roladę ziemniaczaną.

W przepiśniku znalazły się wskazówki, w jaki sposób przygotować takie dania jak: placek makowy, pieczone pierogi, parówki do barszczu, placek amoniakowy na noc, roladę ziemniaczaną, wawrotki z lukrem oraz specjał wsi - rybę po mrzygłodzku.

Koło Gospodyń Wiejskich w Mrzygłodzie zostało reaktywowane około ośmiu lat temu. Przewodniczącą grupy jest Józefa Żywicka. Obecnie do koła przynależy osiem kobiet. Mimo że KGW w Mrzygłodzie należy do jednych z najmniejszych w gminie Sanok, to działa bardzo prężnie i udziela się na wielu imprezach. Głównie są to wydarzenia cykliczne organizowane we wsi takie jak: zjazdy kapel ludowych czy kermesze karpackich smaków. Gospodynie biorą udział w przygotowaniach do tych imprez.

Panie uczestniczą również w dożynkach. Na przykład w ubiegłym roku zostały one zorganizowane w Mrzygłodzie. Często również wyjeżdżają na imprezy przygotowywane w innych miejscowościach, np. na bartniki lub palmowe niedziele na sanockim skansenie. Ostatnio świętowały Dzień Kobiet w Pakoszówce. Gospodynie uczestniczą także w różnego rodzaju konkursach i zdobywają wysokie miejsca, w tym pierwsze oraz różne nagrody, np. za wieniec dożynkowy, nalewkę czy ciasto.

Jak zaznacza pani Józefa, jedynym minusem jest to, że trudno zachęcić młode mieszkanki wsi, by zapisały się do koła i w nim się udzielały. Ma nadzieję, że to się wkrótce zmieni.

Rolada ziemniaczana
Składniki:
1 kostka masła
5 kg ziemniaków
1 opakowanie wafla
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, koper

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować. Do ugotowanych ziemniaków dodać masło i przyprawy do smaku. Dodusić. Gorące ziemniaki ułożyć na waflu i zwinąć w roladę. Studzić przez 4-5 godzin. Dobrze wystudzona roladę kroić na grubość około 1 cm. Panierować w jajku i bułce. Smażyć na oleju. Podawać z mięsem i surówka.

Więcej przepisów w 9 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE