Reklama

Czas na paprykę

Opublikowano:
Autor:

Czas na paprykę - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Sezon na paprykę trwa niemalże przez cały rok. Jest tania, smaczna, kolorowa, a przede wszystkim zdrowa. Można przygotować ją na wiele sposobów - wyśmienicie smakuje papryka faszerowana, grillowana, marynowana czy gotowana na parze.

To nieoceniony dodatek do gulaszu i sałatek. Swoimi ulubionymi przepisami na podanie tego warzywa dzieliłyśmy się my - dziennikarki tygodnika Korso Kolbuszowskie. Zachęcamy do wypróbowania naszych propozycji.

Domowy ketchup z papryki i chili
Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej
  • 15 dag ostrej papryki chili
  • 2 główki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 kg cukru
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki soli
  • 350 ml octu 10-procentowego
  • 300 ml oleju

Wykonanie:
Czerwoną paprykę myjemy, kroimy na pół, wydrążamy nasiona ze środka, z chili robimy to samo tyle że w rękawiczkach. Czosnek obieramy z łusek. Następnie papryki i obrany czosnek mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach. Zmielone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy ocet, wsypujemy sól i cukier, wrzucamy liście laurowe, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Po upływie tego czasu wlewamy olej i gotujemy jeszcze 15 minut. Następnie rozlewamy do wyparzonych słoiczków najlepiej małych, zakręcamy i gorące okręcamy w gruby koc. Nie pasteryzujemy.

Papryka konserwowa
Wykonanie
:
3 kg papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w plastry. Następnie układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy 1 łyżkę stołową oleju (słoik 1/2 l) lub 2 łyżki oleju (słoik 1 l).
Zalewa:

  • 3 l wody
  • 1/2 l octu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli

Wszystkie składniki zagotować razem.
Gorącą zalewą zalewamy paprykę i pasteryzujemy 15 min.

Więcej przepisów w 40 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE