reklama

Dzisiaj tłusty czwartek. Królują pączusie i faworki [SPRAWDZONE PRZEPISY]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Monika Lemko

Dzisiaj tłusty czwartek. Królują pączusie i faworki [SPRAWDZONE PRZEPISY] - Zdjęcie główne

Pyszne pączki na tłusty czwartek | foto Monika Lemko

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościJak wiadomo tłusty czwartek od lat świętujemy jedząc najróżniejsze słodkości. Oto propozycje przygotowania dwóch tradycyjnych przysmaków w nietypowym wydaniu na dzisiejsze łasuchowe święto.

Pączki z masą toffi i prażonymi migdałami

Składniki ok. 25 szt:
ciasto:
  • ok. 450 mąki pszennej do drożdżowych wypieków,
  • 200 g mleka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 1 całe jajko,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki spirytusu,
masa toffi:
  • 200 g cukru białego kryształ,
  • 4 łyżki wody,
  • ok 100 ml słodkiej śmietanki 30%.
ponadto:
 
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • migdały.
 
Przygotowanie:
Ciasto:
Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe ok 40°C).
W dużej misce mieszamy mleko z drożdżami, cukrem, solą i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Do zaczynu drożdżowego dodajemy jajko, żółtka i całość miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy  wyrabiać go ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki.
Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
Ciasto pozostawiamy w misce pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość, następnie wyjmujemy i wałkujemy na grubość ok. 1 cm.
Wycinamy krążki za pomocą np. literatki i układamy na podsypanej mąką bawełnianą ściereczką. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
 
Olej rozgrzewamy (tłuszczu powinno być tyle, żeby pączki swobodnie mogły w nim pływać), odpowiednią temp.
Rada: temp. sprawdzamy za pomocą długiej drewnianej wykałaczki. Wkładając ją pionowo do dna garnka, powinny pojawić się bąbelki wokół wykałaczki, wówczas temp. jest odpowiednia.
 
Pączki wkładamy partiami do oleju i smażymy na wolnym ogniu. Kiedy będą rumiane odwracamy na drugą str. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
 
Całe migdały (mogą być ze skórką) prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę.
 
Masa toffi:
Do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżki wody. Stawiamy na ogniu i czekamy, aż cały cukier  się roztopi i uzyska lekko brązowy kolor (nie mieszamy).Wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.

 

Upieczone pączki polewamy masą toffi i od razu posypujemy migdałami.

Rada:  jeśli masa jest zbyt gęsta wystarczy dolać więcej śmietanki.

Upieczone pączki polewamy masą toffi i od razu posypujemy migdałami.
 
 
 

Fantazyjny chrust (faworki)

Składniki:
  • 500 g mąki,
  • 4 całe jajka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 60 g masła,
  • 60 g cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki śmietanki 30%,
  • 800 g smalcu (4 kostki),
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
  • cukier puder do posypania.
 
Przygotowanie:
Jajka mieszamy z solą, cukrem i  śmietanką, nie ubijamy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy za pomocą noża z masłem. Robimy w mace wgłębienie, dodajemy masę jajeczną, spirytus i zarabiamy nożem, zgarniając z zewnątrz mąkę do środka. Wyrabiamy ciasto, konsystencja powinna być gładkie i miękka. Ciasto dzielimy na 4 części i porcjami wałkujemy jak na pierogi, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Pozostałe ciasto przykrywamy głębokim talerzem lub zawijamy w folię spożywczą.
 
Za pomocą nożyka kroimy w długie paski o szerokości nie więcej jak 1 cm. Paski nie muszą być równej długości. 
Smalec rozgrzewamy w garnku o szerokim dnie.
Paski ciasta wrzucamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy z dwóch stron na kremowo złoty kolor. Chrust od razu przekładamy za pomocą 2 widelców na ręcznik papierowy. Można przygotować różne kształty np. przez złączenie końcówek, skręcenie czy zawiązanie pasków.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem z wanilią.
 
Rada: żeby zacząć smażyć chrust, sprawdzamy czy smalec jest odpowiednio gorący, wystarczy jeden kawałek wrzucić i zobaczyć czy będzie się rumienił.
Świeże rozwałkowane ciasto należy smażyć od razu, bo jeśli za długo poleży i zeschnie, będzie zabierać za dużo tłuszczu. Zbyt cienko rozwałkowane, też będzie bardziej nim przesycone.
 
 
 
 
Przepisy według Pani Moniki Lemko. Więcej fantazyjnych przepisów znajdziecie na stronie Moniki Smakołyki.

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo