reklama

Przepiśnik gospodyń z Jurowiec

Opublikowano:
Autor:

Przepiśnik gospodyń z Jurowiec - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościW tym numerze prezentujemy Państwu przepisy na pyszne dania i ciasta przygotowane przez gospodynie z KGW w Jurowcach. W przepiśniku znalazło się siedem przepisów.

Do Koła Gospodyń Wiejskich w Jurowcach przynależy około dwunastu kobiet. Funkcję przewodniczącej pełni Renata Adamiak, zaś jej zastępcą jest Beata Wójcik.

Grupa w miarę swoich możliwości uczestniczy w różnych imprezach organizowanych przez gminę Sanok, a także jeździ na większe imprezy, na które zaprasza je starostwo powiatowe. O gospodyniach pamięta także Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku. Do skansenu zwłaszcza w okresie letnim bardzo często zaprasza KGW Hubert Ossadnik, pracownik MBL. Poza tym panie spotykają się i organizują różne imprezy, np. Dzień Kobiet, spotkanie opłatkowe czy Dzień Dziecka.

- Nasze gospodynie zawsze są gotowe i pełne sił do organizacji oraz wspólnej pracy – mówi przewodnicząca Adamiak. - Jeżeli trzeba przygotować posiłek, zawsze jesteśmy chętne do działania. Warto zaznaczyć, że do koła przynależą również panie, które mają artystyczne zdolności. Wykonują różne ozdoby. Nie brakuje im także ciekawych pomysłów na dekorowanie stołów na imprezy. Wykonują też piękne bukiety kwiatów z bibuły.

Panie przygotowują również dania i ciasta, z którymi w tym tygodniu dzielą się z czytelnikami Korso Gazety Sanockiej. Gospodynie polecają: bułeczki drożdżowe, sałatkę warstwową z topionymi serkami, pasztet drobiowo-wieprzowy, ciasteczka chusteczki, orzechowe  rogaliki, sernik z brzoskwiniami oraz ciasto miodek. 

Orzechowe rogaliki
Składniki
:
3 żółtka
25 dag margaryny
20 dag cukru pudru
pół kg mąki pszennej
15-20 dag drobno posiekanych orzeszków
2 łyżki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Formujemy malutkie rogaliki, które pieczemy na złoty kolor w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Po upieczeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą i posypujemy mielonymi orzeszkami.

Więcej w 6 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo