Reklama

Panie z KGW Sanoczek polecają

Opublikowano:
Autor:

Panie z KGW Sanoczek polecają - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości W tym tygodniu przepisy dla naszych czytelników przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich z Sanoczka w gminie Sanok. W przepiśniku znalazły się wskazówki, jak przygotować ciasto francuskie, piernik, proziaki z twarogiem, gołąbki z farszem mięsnym, pieczoną karkówkę z kapustą i grochem, gołąbki z ziemniaków, pieczony chleb i sernik papieski.

Koło Gospodyń Wiejskich z Sanoczka reaktywowano w październiku 2013 roku. Do grupy przynależy 23 kobiety. Funkcję przewodniczącej pełni Helena Oryszczak, jej zastępcą jest Maria Wolanin.

Koło pomimo młodego stażu ma już na swoim koncie liczne osiągnięcia. Zajmowało pierwsze miejsca za tradycyjne wieńce dożynkowe, a także tradycyjne ciasto na Wielkanoc, m.in. w kategorii sernik. Organizuje różnorakie imprezy, takie jak Dzień Seniora, Sylwestra, noworoczne kolędowanie czy zabawy karnawałowe.

Niektóre z gospodyń przynależą także do zespołu "Lawenda", w którym śpiewają nie tylko panie, ale również panowie, np. Andrzej Wolanin, sołtys wsi, który wspiera koło w jego działalności. Gospodynie okazyjnie zapraszają także do wspólnych występów uczniów szkoły podstawowej w Sanoczku.

Składniki:
główka kapusty
5 piersi z kurczaka
1,20 kg mięsa mielonego

Wykonanie:
Kapustę sparzyć, liście pojedynczo poodciągać od główki, z każdego pościnać środkową część zgrubienia. Piersi opłukać, poprzecinać na 4 części wzdłuż (tak, żeby były długie paski), lekko rozbić. Mięso mielone przyprawić, dodając 2 jajka, pieprz, sól, wycisnąć 4 ząbki czosnku, 2 bułki namoczone i odciśnięte (dokładnie wyrobić).
Na liść kłaść rozbitą pierś z kurczaka, a na pierś mięso mielone. Zwijać gołąbki i układać w brytfannie. Podlewać wodą, dodając wegetę i masło lub podlewać rosołem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni Celsjusza - piec 1,5 godziny. Podawać z sosem pieczarkowym. 

Więcej w 7 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE