reklama
reklama

Leśne jagody pojawiły się w Sanoku! Sprzedają się jak ciepłe bułeczki

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: redakcja

Leśne jagody pojawiły się w Sanoku! Sprzedają się jak ciepłe bułeczki - Zdjęcie główne

Już są! Borówki leśne | foto redakcja

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Borówki leśne, znane również jako jagody, to małe, niebiesko-czarne owoce, które rosną dziko w lasach. Mają wiele zalet zdrowotnych i są cenione za swoje wyjątkowe walory smakowe.
reklama

 

Borówki leśne są drogie, ale to uzasadnione, bo litr owoców trzeba zbierać ponad godzinę, a warunki w lasach nie są łatwe. Po przeliczeniu czasu pracy nie są to wysokie stawki.  W Sanoku, można je kupić już za 48 zł za 1 kg.

Cechy i właściwości

Borówki leśne są bogate w witaminy, zwłaszcza witaminę C i K, oraz minerały, takie jak mangan. Zawierają również antyoksydanty, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Są niskokaloryczne i mają wysoką zawartość błonnika, co sprzyja zdrowemu trawieniu.

Korzyści zdrowotne

Spożywanie borówek leśnych może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, w tym:

  • Wzmacnianie układu odpornościowego - dzięki wysokiej zawartości witaminy C.
  • Poprawa zdrowia serca - antyoksydanty obecne w jagodach mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
  • Wsparcie dla oczu - antocyjany, czyli barwniki roślinne obecne w borówkach, mogą poprawić widzenie i chronić oczy przed uszkodzeniem.
  • Poprawa funkcji mózgu - regularne spożywanie borówek może poprawić pamięć i funkcje poznawcze.


Zastosowanie w kuchni

Borówki leśne są wszechstronne w kuchni. Można je jeść na surowo, dodawać do sałatek, jogurtów, płatków śniadaniowych, czy piec z nimi ciasta i muffiny. Doskonale nadają się także do przygotowywania konfitur, dżemów i soków.

Zbieranie i przechowywanie

Sezon na borówki leśne w Polsce trwa od lipca do września. Najlepiej zbierać je rano, kiedy są najświeższe. Przechowywać można je w lodówce przez kilka dni lub zamrozić, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Borówki leśne to prawdziwy skarb natury, który nie tylko cieszy podniebienie, ale także wspiera zdrowie i dobre samopoczucie.

Przepis na jagodzianki od KGW

Składniki na około 16 bułeczek:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • 100 g masła
  • 300 g jagód
Do posmarowania bułek przed pieczeniem:

żółtko + 1 łyżka mleka

Przygotowanie drożdży:

Wyjmujemy drożdże, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Kruszymy je do miseczki, dodajemy połowę ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce.

Masa jajeczna:

Ubijamy jajko wraz z żółtkami i cukrem na puszystą masę.

Ciasto:

Przesiewamy mąkę do dużej miski.
Dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, ubite żółtka z cukrem oraz roztopione, ostudzone masło.
Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki, około 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny.

Formowanie bułeczek:

Wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy jeszcze przez minutę.
Formujemy kulę i dzielimy ją na równe części.
Rozpłaszczamy kawałki ciasta w dłoniach, nakładamy jagody (według uznania, około 3 łyżeczki) i zlepiamy brzegi, formując kulki.
Układamy bułeczki łączeniem do dołu na dużej blaszce, zachowując odstępy.
Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Pieczenie:

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół).
Smarujemy jagodzianki roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i pieczemy przez około 17 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Wykończenie:

Gotowe bułeczki możemy udekorować lukrem lub kruszonką.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama