Reklama

Gdzie najlepiej zjesz w Sanoku? Sprawdź 21 barów i restauracji które polecają klienci

Opublikowano: sob, 23 kwi 2022 17:59
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Dobra restauracja to taka, w której proces przygotowywania dań odbywa się na indywidualne zamówienia klienta z wysoką dbałością o ich walory smakowe. Konsumowanie potraw w restauracyjnym lokalu gastronomicznym odbywa się przy stolikach i towarzyszy mu profesjonalna obsługa kelnerska. Odpowiedni poziom świadczonych usług to podstawowy wyróżnik dobrej restauracji, ale nie jedyny. Kultura obsługi, estetyczny wystrój wnętrza, usługi rozrywkowe i właściwe reklamowanie asortymentu to tylko niektóre z wyznaczników najwyższych standardów.

Jakie warunki, powinna mieć wyśmienita restauracja? Oprócz tego, że powinna nas dobrze nakarmić, jest kilka innych cechy, które wpływają na to, że ciągle do niej wracamy i polecamy ją innym. 

Różnorodny asortyment potraw

Kryterium smakowe jest bardzo skomplikowanym czynnikiem klasyfikacyjnym. Prawdziwe jest w tym przypadku powiedzenie, że o gustach się nie dyskutuje, bowiem odczuwanie smaków jest cechą wysoce zindywidualizowaną. To, co dla jednej osoby jest wyjątkowo smaczne, dla innej może okazać się absolutnie nieapetyczne. Z tego względu powinno się rozpatrywać różnorodność asortymentu potraw. Dobra restauracja dysponuje urozmaiconym menu, aby każdy mógł znaleźć w nim coś dla siebie – zarówno zagorzali mięsożercy, jak i wegetarianie. Warto zwrócić uwagę, czy w menu znajduje się sekcja dla dzieci. Niemniej, menu nie może być zbyt długie. Różnorodne, ale treściwe.

Sprawdź w galerii, które restauracje lub bary są polecane w Sanoku

Wysoka jakość wyrobów kulinarnych i ciastkarskich

Kuchnia w dobrej restauracji musi troszczyć się o jak najwyższą jakość przygotowywanych potraw. Niedopuszczalne jest podawanie dań gotowych i przygotowywanie posiłków z półproduktów. Składniki do każdego dania muszą być świeże, pieczołowicie wyselekcjonowanie i nie wzbudzać wątpliwości, co do ich pochodzenia. Walory smakowe muszą zostać wsparte zapachem oraz dekoracyjną aranżacją dania na talerzu. Wartości kulinarne są bezpośrednio warunkowane kwalifikacjami personelu.

Spersonalizowany profil kulinarny

Restauracje, które łączą w sobie kilka skrajnie różnych stylów kucharskich, są najprawdopodobniej dowodem na brak wyspecjalizowanych umiejętności kulinarnych. Menu dobrej restauracji powinno być spójne. Lokale oferujące chińszczyznę obok włoskiej pizzy i tradycyjnego bigosu lepiej omijać szerokim łukiem. Warto zwrócić uwagę, czy w karcie dań określane jest pochodzenie produktów oraz czy kucharze korzystają z produktów sezonowych.

Estetyczny wystrój wnętrza i odpowiednie wyposażenie sal 

To warunek konieczny, aby klient restauracji mógł poczuć się komfortowo. Dobra restauracja musi być schludna, estetyczna i zaaranżowana z rozmysłem. Subtelna elegancja jest stylistycznie ponadczasowa, ale dużą popularnością w ostatnich czasach cieszą się restauracje tematyczne, specjalizujące się w kuchni regionalnej i dostosowujące do niej wystrój wnętrz. Uszkodzone stoliki, łuszcząca się farba na ścianie, niewystarczająca ilość miejsc siedzących i w końcu zanieczyszczone podłogi (lub co gorsza zastawa i sztućce) to cechy absolutnie dyskwalifikujące. Warto zwrócić uwagę na zapach, jaki panuje w pomieszczeniu – powinien być świeży i pociągający. Zatęchłe powietrze i woń spalenizny z pewnością nie będą zachęcające.

Organizowanie przyjęć okolicznościowych i świadczenie dodatkowych usług

W czasach współczesnych profil świadczonych usług ulega dynamicznym modyfikacjom. Obecnie każda dobra restauracja musi wzbogacać swoją ofertę o usługi dodatkowe, takie jak catering, wydarzenia kulturalno-rozrywkowe oraz możliwość organizacji w lokalu wesel, przyjęć, imprez okolicznościowych czy wieczorków integracyjnych. Wszechstronność i elastyczność to zdecydowanie atuty dobrej restauracji.

Wysokie standardy obsługi kelnerskiej

Dobra restauracja to dobra obsługa kelnerska. Personel powinien być schludnie i jednolicie ubrany oraz przeszkolony w zakresie technik obsługi gości i serwowania potraw. Sztuka kelnerka ma bardzo długą tradycję i właściwe opanowanie jej zasad to proces długotrwały. Kelner powinien pomóc nam dokonać wyboru, nie naciskając na konkretny produkt, a w trakcie konsumpcji upewnić się, czy danie nam smakuje. Konieczne jest powitanie gościa przez kelnera i wskazanie mu stolika. Brak zainteresowania ze strony obsługi to bardzo duży minus. Atutem dobrej restauracji jest też umiejętność reakcji na błędy. Nieprawidłowo przyrządzone danie powinno być od razu zrekompensowane nowym posiłkiem na koszt lokalu.

Dobry stan techniczny zaplecza sanitarnego i technicznego

Dostęp do węzła sanitarnego to oczywiście konieczność. Istotny jest jednak jego stan techniczny oraz wygoda eksploatacji. Łazienki powinny być sterylnie czyste, zadbane i wyremontowane. Ważne jest zachowanie podziału na ubikację damską oraz męską. Zwróćmy także uwagę, czy budynek dysponuje oddzielnym pomieszczeniem dla osób palących, wystarczającą liczbą miejsc parkingowych, kącikiem zabaw dla dzieci oraz przechowalnią odzieży wierzchniej.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy