Jeśli chcemy urządzić zimą stołówkę dla ptaków, warto poznać kilka zasad prawidłowego dokarmiania. Po pierwsze zastanówmy się, czy jesteśmy w stanie karmić ptaki przez całą zimę? Powinniśmy wiedzieć, że ptaki przyzwyczają się do łatwego dostępu do pożywienia. Zastanówmy się czy w czasie silnych mrozów nie narazimy ich na niebezpieczeństwo, gdy nie będzie nas w domu i karmnik pozostanie pusty? Energię, którą ptaki wykorzystałyby na poszukiwanie pokarmu, stracą czekając uparcie na naszych parapetach. Dokarmiając ptaki należy pamiętać, aby robić to regularnie.
Najlepiej wykładać karmę w tych samych miejscach. Nie rozpoczynać dokarmiania za wcześnie. Zbyt wczesne dokarmianie może opóźnić naturalną migrację niektórych gatunków. Dokarmianie można rozpocząć wraz z nadejściem zimy, czyli ujemnej temperatury i opadów śniegu, a zakończyć należy wiosną w okolicach kwietnia.
Ważne jest także samo miejsce wysypywania karmy. Używajmy przeznaczonych do tego wszelkiego rodzaju karmników. Daszek zabezpiecza przez śniegiem i deszczem, a podłoga wyposażona w barierki ogranicza wywiewanie karmy przez wiatr. Karmnik, powinien także zapewniać skrzydlatym przyjaciołom możliwość łatwego lądowania i ucieczki w przypadku zagrożenia. Umiejscawiając karmnik, każdy z nas liczy na skryte podglądanie ucztujących gości, zwróćmy jednak uwagę by było ona jak najbardziej bezpieczne np. z daleka od krzewów, gdzie drapieżnik może się skryć. Mało kto, zwraca uwagę na czystość karmnika. Jest to bardzo ważna czynność, którą powinniśmy wykonywać regularnie: usuwając wszelkie pozostałości ziarna i odchodów (jako przyczynę rozwijających się chorób). Mniej pracochłonną formą dokarmiania jest wywieszanie „ptasich pyz", czyli ziaren zbóż zatopionych w tłuszczu.
Czym ptaki należy dokarmiać, aby im pomóc a nie zaszkodzić? Należy karmić je wyłącznie naturalnymi produktami. Ptaki karmnikowe: sikory, kosy, kwiczoły, wróble, a także dzięcioły nie pogardzą surową, ale niesoloną słoniną (nie powinna ona wisieć dłużej niż dwa tygodnie, po tym czasie jest już zjełczała). Do karmnika można wsypać: łuskane orzechy, ziarna słonecznika i zbóż, mrożone i suszone owoce. Bardzo ważne jest, aby nie karmić ptaków produktami z solą, gdyż zimą mają one utrudniony dostęp do wody. Pamiętajmy także, że dokarmianie pieczywem prowadzi do chorób układu pokarmowego, które w konsekwencji spowodować mogą śmierć. Dbajmy więc o świeże i naturalne produkty w naszych karmnikach, abyśmy mogli obserwować huczną „ptasią stołówkę” przez całą zimę.
Lasy Państwowe/redakcja