Poznaj najważniejsze informacje o tym zwierzęciu. Jeśli ciekawi cię na przykład, ile żyje kura, ten artykuł wszystko ci wyjaśni.
Kura domowa – charakterystyka
Kura domowa to popularny ptak hodowlany należący do rodziny kurowatych. Obecnie gatunek ten nie występuje naturalnie w przyrodzie poza hodowlą. Jedną z najpopularniejszych ras kurzych są kury nioski. Ich głównym zadaniem jest znoszenie jaj. Kury te są stosunkowo lekkie, gdyż ich waga nie przekracza 2 kg. W zależności od rasy kury te mogą znosić od 200 do nawet 300 jaj rocznie. Najczęściej przyjmuje się, że dobra kura nioska znosi jedno jajko na 1,5 dnia. Stąd wynika ich ogromna popularność. Są to także zwierzęta o niskich wymaganiach paszowych. Ze względu na małe zapotrzebowanie pokarmowe hodowla jest stosunkowo prosta. Konieczne jest jednak zapewnienie odpowiedniego ogrodzenia, gdyż niższe płoty mogą być bez problemu pokonane przez kury. Nioski rozpoczynają znoszenie jaj najczęściej między 5 a 7 miesiącem życia.Kolejną kategorią kur są tak zwane kury mięsne, czyli brojlery. Jest to ptactwo, które hoduje się w celu osiągnięcia jak największego przyrostu masy mięśniowej. Koguty tej rasy osiągają nawet ponad 5 kg. Jednak ze względu na dużą wydajność mięsną charakteryzują się one niskim stopniem nieśności. Mają także znacznie wyższe wymagania pokarmowe. Najczęściej karmione są mieszanką zbóż takich jak pszenica, kukurydza, ale także owies oraz specjalistyczne dodatki pokarmowe.
Długość życia kury
To, jak długo żyje kura, zależy między innymi od jej gatunku, ale także przeznaczenia hodowlanego. Kury, które mają odpowiednie warunki hodowlane, mogą żyć nawet 10 lat. Wpływa na to między innymi odpowiednie karmienie. Zróżnicowana oraz bogata dieta wpływa bezpośrednio na żywotność kur.Dodatkowo dłużej żyją kury, które nie są zamknięte w kilku metrach kwadratowych oraz mają dostęp do wybiegów, przez co bez problemu mogą czerpać radość z grzebania w ziemi i poszukiwania robaków. Najczęściej drób hodowany w przydomowych podwórkach żyje przez dwa lub trzy lata. Jest to okres, kiedy kura wyróżnia się największą efektywnością oraz przydatnością z punktu widzenia hodowcy. Składa wówczas największą liczbę jaj, jest mało podatna na choroby, a także wysoko rozwija instynkty macierzyńskie.
Po tym okresie najczęściej kury przeznaczane są na mięso. Nieco dłużej żyją kury nioski, które dożywają do około 4 lub 5 lat. Niestety z wiekiem zwiększa się ich narażenie na problemy reprodukcyjne, a także na choroby. Jaja starszych kur mają nieco inny kształt, bardziej chropowatą skorupkę, a także mniejszą wartość odżywczą. Dlatego średni wiek życia kury to około 4 lata.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.