1. "Sucha" sałatka
Składniki:
- pierś z kurczaka (ok. 300-400g)
- woreczek ryżu
- dwie łyżki miodu
- 1 marchew
- puszka groszku
- śmietanka 18%
Wykonanie: Gotujemy pierś z kurczaka, osobno ryż, a osobno obraną marchewkę, pokrojoną w kostkę. Po ugotowaniu, mięso strzępimy na kawałki i mieszamy z miodem i odrobiną śmietanki. Odstawiamy kurczaka na minimum kwadrans. Powstały nadmiar płynów z mięsa odlewamy. Łączymy razem wszystkie składniki. Gotowe!
2. Kąseczki z kurczaka Barbeque
Składniki:
- pierś z kurczaka (600g)
- 2 opakowania ulubionych chipsów
- 1 butelka sosu barbeque
Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Dodajemy półtora szklanki sosu barbeque, następnie mieszamy tak, aby mięso w całości pokrył sos niczym marynata. Można odstawić na pół godziny aby sos lepiej się wchłonął. Wysypujemy chipsy do woreczka z zasuwką po czym wałkiem miażdżymy na drobne kawałeczki. Mięso obtaczamy w panierce z chipsów, następnie układamy na płaskiej blasze. Kąseczki pieczemy ok. 12 min w 200 stopniach celcjusza.
3. Koreczki "Ulubione"
Składniki:
Do tego przepisu można użyć ulubione warzywa i dodatki, oto przykładowe:
- słoik ogórków kiszonych
- kostka sera żółtego
- marynowane grzybki
- oliwki
- kolorowe papryki
- smażone kuleczki z mięsa mielonego (500g)
- opakowanie wykałaczek
Wykonanie: Ogórka kroimy w plastry, ser i paprykę w kosteczkę. Składniki nadziewamy w dowolnej kombinacji na wykałaczki. Gotowe! :)
4. Szybki sos czosnkowy
Składniki:
- 8 łyżek jogurtu naturalnego,
- 6 łyżek majonezu,
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie: Mieszamy jogurt z majonezem do gładkiej konsystencji. Dodajemy sól, pieprz i rozmaryn oraz wygnieciony czosnek. Sos warto odstawić na min pół godziny przed podaniem.