Okazuje się, że wegetariańskie dania można podzielić na cztery rodzaje: tradycyjne jedzenie, produkty sojowe, substytuty mięsa oraz substytuty nabiału. W kuchni wegetariańskiej stosujemy zboża, grzyby, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, przyprawy, zioła, orzechy, nasiona i glony. Można również jeść mleko i jego przetwory, jajka i miód.
W najnowszym wydaniu naszego tygodnika prezentujemy Państwu potrawy wegetariańskie proponowane przez gospodynie ze Stowarzyszenia 50+ w Komańczy. Nasi czytelnicy mogą się dowiedzieć, jak przygotować smalec wegetariański, jaglany pasztet dyniowy z czarnuszką, pastę z dyni i ciecierzycy, taboule z papryką i pomidorem oraz piernik dyniowy.
Stowarzyszenie 50+ w Komańczy zarejestrowano w tym roku w oparciu o działające od 5 lat Koło Seniora 50+. Grupa liczy obecnie około 25 członków i prowadzi wiele różnych działań mających na celu aktywizację ludzi starszych.
Więcej w 39 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka