Reklama

Reklama

W Sanoku powstała JADŁODZIELNIA! Nie wyrzucaj żywności - podziel się

Opublikowano: 14 grudnia 2019 11:51
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Ta wspaniała inicjatywa dotarła do naszego miasta i to w najlepszym czasie, tuż przed Świętami Bożego Narodzenia, gdzie masę żywności często jest marnowane.

Od dzisiejszego dnia działa jadłodzielnia w Sanoku. Stowarzyszenie Łączy Nas Sanok wspiera ideę foodsharingu, czyli niemarnowania żywności. Wszystkich, którzy mają na sercu ratowanie żywności przed zmarnowaniem, zapraszamy na Halę Targową. Postawiliśmy tam lodówkę i regał, gdzie można zostawiać produkty żywnościowe - opowiadają członkowie stowarzyszenia Łączy Nas Sanok.

Globalnie marnujemy więcej jedzenia niż potrzeba do wyeliminowania głodu. Według Banków Żywności w Polsce w skrajnym ubóstwie może żyć nawet 1,6 mln osób, a rocznie marnujemy ok. 9 mln ton żywności.

Mając na uwadze, jak wynika z badania zrobionego na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności około 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność, 35 proc. z nich robi to kilka razy w miesiącu. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Przyjmuje się Polacy rocznie marnują w granicach 235 kg żywności na osobę, w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca, to plasuje Polskę na piątym miejscu w UE.

W stosunku do lat ubiegłych liczba osób, którym „zdarza się wyrzucać żywność” znacznie wzrosła.

Kupujemy za dużo jedzenia. Mówi się, że jemy oczami i to się przekłada na ilość zakupów. Do tego bardzo często kuszą nas różne promocje (typu 3 za 2), więc kupujemy na zapas z myślą, że oszczędzamy. A często nie tylko nie oszczędzamy, ale też nie zjadamy i wyrzucamy, tracąc pieniądze.

Marnowanie żywności jest obecnie jednym z największych etycznych i społecznych problemów. Takie marnotrawstwo negatywnie wpływa też na środowisko.

Marnotrawstwo żywności ma ogromne negatywne konsekwencje:

  1. ekologiczne (emisja gazów cieplarnianych i trującego metanu),

  2. ekonomiczne (marnowanie surowców potrzebnych do wyprodukowania żywności, w tym wody, gleby, godzin pracy ludzkiej, energii)

  3. społeczne.

Są to problemy niezwykle istotne, ponieważ wciąż dwa miliardy ludzi na świecie cierpi z powodu niedożywienia. W krajach rozwiniętych, do których możemy zaliczyć także Polskę, dyskusja toczy się obecnie wokół tego, że zbyt dużo żywności, która mogłaby zostać wykorzystana, jest marnowana.

Głównym celem idei foodsharingu jest zapobieganie marnowaniu jedzenia

Foodsharing to z języka angielskiego „dzielenie się jedzeniem”. Idea narodziła się w Niemczech w 2012 roku, wkrótce zaczęła docierać także do innych krajów. Zamysłem tej inicjatywy jest dzielenie się żywnością z innymi. Chodzi przede wszystkim o żywność, która została po świętach, imprezach, a także taką, której kończy się termin ważności, a wiadomo, że nie zostanie zjedzona. Idea ta niesie więc ze sobą kilka korzyści – zapobiega marnowaniu się jedzenia, a także wspiera osoby uboższe, bezdomne, głodne.

W skrócie sanocka (jadło)dzielnia ma być rozwiązaniem na wyrzucanie żywności i jednocześnie wsparciem osób potrzebujących.

To tam bezpłatnie można zostawić jedzenie i je zabrać, jeśli tylko potrzebujemy. To nie jest wymiana coś za coś, to zwykłe dzielenie się w specjalnie przeznaczonych do tego miejscach. Przykładowo jeśli masz w lodówce gotowy posiłek, na który nie masz już ochoty, produkt, który za chwile będzie przeterminowany lub jeśli wyjeżdżasz i wiesz, że jedzenie zepsuje się przed twoim powrotem, zamiast wyrzucać je do kosza, będzie można przynieść go właśnie do jadłodzielni.

Dlatego też Foodsharing, który ma szansę rozwijać się dalej, stanowi rozwiązanie także i tego problemu. Warto pamiętać również o aspekcie psychologicznym, społecznym i moralnym. Dzielenie się czymś, co nam nie jest już potrzebne, powinno stać się naturalnym odruchem każdego człowieka. Takie są przecież założenia foodsharingu , który może przyczynić się do rozwiązania wielu różnych problemów.

5 zasad, które pomogą ci uniknąć marnowania jedzenia i pieniędzy

Przygotuj listę zakupów
Kontroluj datę ważności
Wykorzystaj resztki produktów
Zacznij mrozić
Podziel się

 

Regulamin korzystania z Sanockiej Jadłodzielni

I. Celem głównym organizowanej Jadłodzielni jest zapobieganie marnowaniu żywności.

II. Cele dodatkowe to :

  1. pomoc osobom potrzebującym,

  2. wzmacnianie więzi społecznych – wzrost wrażliwości na potrzeby innych ludzi, wzmacnianie zachowań prospołecznych oraz budowanie zaufania i kapitału społecznego,

  3. działanie proekologiczne – zmniejszenie ilości odpadów spożywczych,

  4. edukacja – informowanie jak nie marnować żywności w domu, jak właściwie ją przechowywać, długofalowe kształtowanie świadomych zachowań konsumenckich

III. Jadłodzielnia jest miejscem bezpłatnego dzielenia się, głównie żywnością, zgodnie z ideą foodsharingu. Foodsharing to po prostu dzielenie się z innymi żywnością – taką, której przygotowaliśmy za dużo lub taką, którą wcześniej kupiliśmy w nadmiarze i nie zdążymy już jej zjeść, bo za chwilę minie termin przydatności do spożycia.

  1. Z Jadłodzielni mogą korzystać nieodpłatnie wszyscy Przekazujący i Odbierający.

  2. Przekazujący to osoba pozostawiająca żywność w Jadłodzielni.

  3. Odbierający to osoba biorąca żywność z Jadłodzielni. Odbierający bierze żywność wyłącznie na własną odpowiedzialność oceniając każdorazowo jej przydatność do spożycia indywidualnie za pomocą zmysłów, w tym zwłaszcza wzroku i węchu oraz informacji zawartej na opakowaniu

IV. W Jadłodzielni Przekazujący może pozostawić:

  1. żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu,

  2. żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości –„najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia –„należy spożyć do”,

  3. produkty zapakowane fabrycznie,

  4. produkty suche: kasze, ryż, makarony, mąki, cukry, ciastka, itp. (muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach),

  5. zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze,

  6. warzywa i owoce,

  7. ryby w próżniowych „fabrycznych” opakowaniach z podaną datą – „najlepiej spożyć przed” lub „należy spożyć do”,

  8. produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.,

  9. sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach, 

  10. wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa; starannie i szczelnie zapakowane np. w pojemniku, słoiku, z naklejonym opisem i datą przygotowania.

V. Zabrania się pozostawiania w Jadłodzielni:

  1. produktów nadjedzonych, napoczętych, np. otwartych puszek czy słoików,

  2. produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka,

  3. produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”,

  4. produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,

  5. wszelkiego rodzaju surowego mięsa lub produktów z niego przyrządzonych, np. tatar,

  6. wszelkiego rodzaju surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie,

  7. produktów niepasteryzowanych, surowego mleka i wyrobów mlecznych,

  8. produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,

  9. produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,

  10. alkoholu i środków odurzających.

VI. Jadłodzielnią opiekują się społecznie członkowie Stowarzyszenia Łączy nas Sanok.

  1. Stowarzyszenie Łączy nas Sanok nie ponosi żadnej odpowiedzialności za produkty znajdujące się w Jadłodzielni i za ewentualne szkody (zwłaszcza zatrucia pokarmowe), albowiem nie ma żadnego wpływu na osoby przekazujące tam żywność zaś korzystający z Jadłodzielni korzystają z niej na własną odpowiedzialność zgodnie z zapisem pkt. 6.

W naszej Jadłodzielni, w okresie zimowym będzie można również pozostawić odzież zimową oraz obuwie zimowe w dobrym stanie. W przypadku pozostawienia odzieży letniej, opiekunowie uprawnieni będą do przekazania takiej odzieży do wybranego przez siebie kontenera organizacji społecznej, przeznaczonego na odzież dla potrzebujących.

Zatem, nie marnuj jedzenia tylko się nim dziel!

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (3)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

  • 2 lata temu | ocena +1 / -1

    Kasiek

    Rewelacyjny pomysł

  • 2 lata temu | ocena +2 / -2

    al

    co na to sanepid kto będzie to obsługiwał sprzątał pilnował. najlepiej dowalić obsłudze hali dodatkową robotę za darmo a samemu zbierać laury

  • 2 lata temu | ocena +1 / -1

    Tomek

    Świetna inicjatywa. Brawo i powodzenia w jej prowadzeniu.