reklama

Uczennice z Sanoka w ogólnopolskim konkursie kulinarnym – „Bitwa na drobiowe smaki”

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: nadesłane

Uczennice z Sanoka w ogólnopolskim konkursie kulinarnym – „Bitwa na drobiowe smaki” - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
32
zdjęć

Zespół Szkół nr 5 w Sanoku reprezentowały uczennice klasy 2 TZ – Sonia Gęgotek i Natalia Ślusarczyk, | foto nadesłane

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościW dniach 16-17 stycznia 2025 roku w Studio RM Gastro w Ustroniu odbyła się druga runda eliminacyjna prestiżowego ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla uczniów szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym – „Bitwa na drobiowe smaki IV: Walka o Puchar”. Zespół Szkół nr 5 w Sanoku reprezentowały uczennice klasy 2 TZ – Sonia Gęgotek i Natalia Ślusarczyk, które zaprezentowały swoje kulinarne umiejętności, rywalizując z drużynami z sześciu województw.
reklama

 

Wyjątkowe dania w wykonaniu uczennic z Sanoka

Pod opieką swojej nauczycielki – Pani Moniki Lemko, Sonia i Natalia przygotowały dwa wyjątkowe dania:

  • Kurczaka na złocistym kuskusie z warzywami,
  • Roladę z kurczaka i pieczarek, na musie pieczarkowym z popcornem, chipsami z ziół i zieloną oliwą.
Dopracowane potrawy, w których kluczową rolę odgrywało mięso z kurczaka, przykuły uwagę jury konkursowego, które wysoko oceniło precyzję przygotowania i smak potraw młodych kucharek.

Droga do eliminacji – sukces w pierwszym etapie

Aby znaleźć się w gronie 36 zespołów z całej Polski, Sonia i Natalia musiały przejść pierwszy etap konkursu. W grudniu jury oceniało nadesłane przepisy oraz zdjęcia potraw, zwracając uwagę na kreatywność, estetykę i wykorzystanie mięsa drobiowego. Wyjątkowe umiejętności uczennic z Sanoka pozwoliły im stanąć do rywalizacji w drugim etapie, który zgromadził drużyny z województw dolnośląskiego, opolskiego, łódzkiego, śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego.

reklama

Trudna rywalizacja i wyjątkowe wyróżnienie

Chociaż naszym uczennicom nie udało się zakwalifikować do finału, ich występ został doceniony przez jury, na którego czele stała Jolanta Kleser – uczestniczka programu MasterChef, właścicielka Pracowni Smaku w Katowicach i prowadząca programy kulinarne. Podkreślono, że poziom konkursu był niezwykle wysoki, a o wynikach decydowały drobne szczegóły. Sonia i Natalia otrzymały pochwałę za perfekcyjne przygotowanie mięsa, co jest ogromnym osiągnięciem dla początkujących adeptek sztuki kulinarnej.

Cenne doświadczenie na przyszłość

Pomimo braku awansu do finału, udział w konkursie był dla uczennic z Sanoka niezwykle inspirującym doświadczeniem. Był to ich debiut, który pozwolił im zmierzyć się z presją czasu i oceny profesjonalistów. Wracają do szkoły z dyplomami, medalami oraz nowymi znajomościami. Co najważniejsze – zdobyły cenne doświadczenie, które z pewnością zaprocentuje w przyszłości.

reklama

Promocja talentów i polskiego drobiu

Celem konkursu „Bitwa na drobiowe smaki” jest nie tylko rozwijanie umiejętności kulinarnych młodych ludzi, ale również promowanie polskiego drobiu jako zdrowego i wszechstronnego składnika codziennej diety. Dzięki udziałowi w takich wydarzeniach młodzież z Sanoka udowadnia, że posiada talent, ambicję i gotowość do osiągania ambitnych celów.

Serdecznie gratulujemy Soni Gęgotek i Natalii Ślusarczyk za ich zaangażowanie i pasję! Dziękujemy za godne reprezentowanie Zespołu Szkół nr 5 w Sanoku oraz naszego regionu. Trzymamy kciuki za ich dalsze sukcesy i rozwój kulinarnych talentów!

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo