Wyjątkowe dania w wykonaniu uczennic z Sanoka
Pod opieką swojej nauczycielki – Pani Moniki Lemko, Sonia i Natalia przygotowały dwa wyjątkowe dania:
- Kurczaka na złocistym kuskusie z warzywami,
- Roladę z kurczaka i pieczarek, na musie pieczarkowym z popcornem, chipsami z ziół i zieloną oliwą.
Droga do eliminacji – sukces w pierwszym etapie
Aby znaleźć się w gronie 36 zespołów z całej Polski, Sonia i Natalia musiały przejść pierwszy etap konkursu. W grudniu jury oceniało nadesłane przepisy oraz zdjęcia potraw, zwracając uwagę na kreatywność, estetykę i wykorzystanie mięsa drobiowego. Wyjątkowe umiejętności uczennic z Sanoka pozwoliły im stanąć do rywalizacji w drugim etapie, który zgromadził drużyny z województw dolnośląskiego, opolskiego, łódzkiego, śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego.
Trudna rywalizacja i wyjątkowe wyróżnienie
Chociaż naszym uczennicom nie udało się zakwalifikować do finału, ich występ został doceniony przez jury, na którego czele stała Jolanta Kleser – uczestniczka programu MasterChef, właścicielka Pracowni Smaku w Katowicach i prowadząca programy kulinarne. Podkreślono, że poziom konkursu był niezwykle wysoki, a o wynikach decydowały drobne szczegóły. Sonia i Natalia otrzymały pochwałę za perfekcyjne przygotowanie mięsa, co jest ogromnym osiągnięciem dla początkujących adeptek sztuki kulinarnej.
Cenne doświadczenie na przyszłość
Pomimo braku awansu do finału, udział w konkursie był dla uczennic z Sanoka niezwykle inspirującym doświadczeniem. Był to ich debiut, który pozwolił im zmierzyć się z presją czasu i oceny profesjonalistów. Wracają do szkoły z dyplomami, medalami oraz nowymi znajomościami. Co najważniejsze – zdobyły cenne doświadczenie, które z pewnością zaprocentuje w przyszłości.
Promocja talentów i polskiego drobiu
Celem konkursu „Bitwa na drobiowe smaki” jest nie tylko rozwijanie umiejętności kulinarnych młodych ludzi, ale również promowanie polskiego drobiu jako zdrowego i wszechstronnego składnika codziennej diety. Dzięki udziałowi w takich wydarzeniach młodzież z Sanoka udowadnia, że posiada talent, ambicję i gotowość do osiągania ambitnych celów.Serdecznie gratulujemy Soni Gęgotek i Natalii Ślusarczyk za ich zaangażowanie i pasję! Dziękujemy za godne reprezentowanie Zespołu Szkół nr 5 w Sanoku oraz naszego regionu. Trzymamy kciuki za ich dalsze sukcesy i rozwój kulinarnych talentów!
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.