Ze względu na ceny baraniny oraz preferencje smakowe Polaków, mięso w polskim kebabie to zwykle wołowina lub kurczak, jedynie z dodatkiem baraniny. Nie może to być mięso wieprzowe, co wynika z Halalu. Podawane jest w macy, picie, tortilli lub bułce z różnymi sosami – łagodnymi lub ostrymi. Wartość odżywcza dla 100 gramów typowego polskiego kebabu wynosi około 170 kilokalorii.
W Niemczech potrawę tę określa się najczęściej jako döner (w języku tureckim „obracający się”), odmianę zaś w placku lawasz jako dürüm döner (zawinięty döner), turecka pizza (Türkische Pizza) lub jufka, przy czym ostatnie określenie dotyczy niekiedy jedynie kebabu z mięsa drobiowego.
W krajach arabskich, Armenii, Izraelu i Iranie słowo kebab oznacza najczęściej nie döner kebab, lecz şiş kebab (w języku tureckim „pieczone mięso na szpikulcu”), czyli szaszłyk z pieczonego, często mielonego mięsa. Takie nazewnictwo stosuje się więc czasem także w Polsce, w barach szybkiej obsługi i restauracjach prowadzonych przez Arabów, Turków lub Persów.
Sanoczanie polecili miejsca, gdzie w Sanoku możecie zjeść najlepsze kebaby, wystawiając oceny w Google. Według tych ocen ułożyliśmy ten ranking. Sprawdźcie w galerii - miejsca od najniższego do zwycięzcy!
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.