Reklama

Reklama

Technik żywienia i usług gastronomicznych w Lesku w czasie pandemii [ZDJĘCIA]

Opublikowano: wt, 11 maj 2021 19:00
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości W czasie pandemii nauczanie przedmiotów zawodowych jest trudnym wyzwaniem zarówno dla nauczycieli, jak i dla młodzieży. Na szczególną uwagę zasługują zajęcia praktyczne z pracowni gastronomicznej, które pomimo sytuacji pandemicznej, odbywają się zgodnie z planem i założoną tematyką.

Uczniowie realizują założony program dotyczący przygotowywania potraw i napojów w swoich kuchniach domowych. Starają się przestrzegać zasad bezpiecznej pracy oraz  odpowiedniej gospodarki produktami, kosztów produkcji, a także właściwego dostosowania czasu do produkcji żywności. W czasie zajęć, w umówiony sposób z nauczycielem, relacjonują wykonanie danego zadania praktycznego, czy też wysyłają zdjęcia z poszczególnych etapów przygotowania danych potraw i napojów.


Mimo wszystko, lekcje zdalne w przypadku zajęć praktycznych, nie oddają w pełni całego przekazu wiedzy i umiejętności danego ucznia, jak również, praca w domu nie symuluje miejsca późniejszej pracy ucznia. Młodzież nie ma też możliwości wykorzystania odpowiedniego sprzętu do pracy oraz brakuje jej  integracji społecznej i zdrowej rywalizacji wśród swoich rówieśników. Wiadomo, dzięki obecności tych czynników, uczniowie czują motywację do pracy i przyswajania wiedzy w sposób przystępny dla każdego.

Dlatego też,  w Zespole Szkół Technicznych i Artystycznych w Lesku, korzystając z tego, że ustawodawca dopuścił prowadzenie zajęć praktycznej nauki zawodu, w małych grupach zachowując odpowiednie wymogi sanitarne, technik  żywienia i usług gastronomicznych prowadzi zajęcia stacjonarnie. Ku naszemu wielkiemu zadowoleniu, młodzież może uczestniczyć w zajęciach praktycznych w szkole. Stęsknieni za „normalnością” chętnie biorą udział w wykonywaniu różnych ćwiczeń z obsługi konsumenta, a także w zajęciach gastronomicznych.

Przed Świętami Wielkanocnymi Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Lesku przygotowywało świąteczne nakrycia stołów i potrawy wielkanocne. Uczniowie w widoczny sposób docenili stacjonarną naukę w ZSTiA w zestawieniu ze zdalną. Ponadto w ostatnim czasie na poniedziałkowych zajęciach z pracowni gastronomicznej przygotowali desery oraz napoje bezalkoholowe na zimno i gorąco. Młodzież z entuzjazmem kreowała nowe receptury drinków bezalkoholowych. Wszystkie napoje były nadzwyczaj kolorowe i smakowite.

 

Uczniowie wcielili się w 100% w rolę przyszłych barmanów i baristów - oprócz koktajli przygotowywali również różne rodzaje kaw.  Młodzież wykonała, także swoje popisowe desery bogate w wartości odżywcze, które to cieszyły się uznaniem kolegów i koleżanek. Uczniowie pełni zadowolenia ze swojej pracy mogli dokonać oceny swoich prac i dokonać degustacji niestety tylko swoich wyrobów.

 

Dorota Madejska

Iwona Tokarska

 

 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.