Reklama

Sztuka carvingu

Opublikowano: sob, 17 gru 2016 04:15
Autor:

Sztuka carvingu - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości W dniach 8-9 grudnia tajniki carvingu poznawali uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowosielcach, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, popularna w krajach azjatyckich. Obecnie powoli podbija inne kontynenty. Niewątpliwymi mistrzami w tej dziedzinie są Tajlandczycy. Ich długoletnie doświadczenie i finezyjne umiejętności są niedoścignione dla innych amatorów tej dziedziny kulinarnej.

Już 6 marca 2017 roku pierwsza grupa, złożona z 20 uczniów kształcących się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik weterynarii, technik systemów i urządzeń energetyki odnawialnej oraz technik mechanizacji rolnictwa, rozpocznie praktykę w Irlandii. U irlandzkich przedsiębiorców młodzież z Nowosielec będzie miała okazję wzbogacić wiedzę i umiejętności zawodowe. Dla wszystkich zaplanowano także kurs języka angielskiego oraz bogaty program kulturowy, w tym trzy wycieczki pozwalające poznać kulturę Irlandczyków.

Kurs carvingu przeprowadzono w ramach przygotowań do praktyki zawodowej w Irlandii, którą zaplanowano w projekcie „Nowe doświadczenia zawodowe uczniów ZS CKR Nowosielce – praktyki w Unii Europejskiej”, realizowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu „ Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego, na zasadach Erasmus+.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE