Odpowiednia temperatura dla tego trunku to między 5 a 8 stopni celcjusza. Wiadomo, schłodzony smakuje najlepiej. Przy wyborze należy zwrócić uwagę na etykietę - znajdziemy tam informację o jego rodzaju, roczniku, z jakiego szczepu winogron został wytworzony oraz o ilości cukru użytego do jego produkcji (cukier równowarzy kwasowość wina).
Demi sec, czy brut? takie zwroty można znaleźć na etykiecie, wiele osób nie do końca wie, co oznaczają:
- brut nature, brut zéro, non dosé, brut sauvage - charakter bardzo wytrawny, produkowane bez użycia cukru,\
- extra-brut - charakter wytrawny,
- brut - charakter wytrawny, lub półwytrawny, w zależności od użytego w produkcji cukru,
- extra sec - charakter półwytrawny,
- sec - o charakterze półsłodkim,
- demi sec - o charakterze półsłodkim, zawartość cukru większa niż w przypadku typu "sec"
- doux - o charakterze słodkim.
Przy otwieraniu butelki należy zachować ostrożność, przez wysokie ciśnienie panujące pod korkiem. W tracie odkorkowywania wina, należy jedną ręką stale obejmować korek, drugą ręką zaś trzymając butelkę u jej podstawy obracać do momentu, aż korek sam wyjdzie z butelki.
Warto też zwrócić uwagę czy na etykiecie zawarty jest napis "champagne" - świadczy to o tym, że jest to trunek jakiego poszukujemy ( szampany pochodzą tylko z regionu francuskiego Szampanii). Najlepiej dokonywać zakupu w specjalistycznych miejscach, niż w pobliskich marketach.
Sięgając po szampana, należy wybrać butelkę, która nie była ciągle narażona na światło słoneczne. Najlepiej przechowywać w miejscu zacienionym i chłodnym (np. piwnica). Powinno się go podawać w odpowiednich kieliszkach - najlepsze będą te w kształcie kwiatu tulipana lub typu flet. Z mody wychodzi stosowanie kieliszków o szerokich czaszach, przypominające puchary. Przed podaniem warto sprawdzić smak trunku i zapach, aby uniknąć podania czegoś z posmakiem korka czy stęchlizny. Najlepiej jest nalać go do 2/3 wysokości kieliszka. Szampan jest bardzo uniwersalnym trunkiem, dlatego świetnie skomponuje się z różnymi przekąskami i daniami.