reklama

Sylwester tuż tuż. Parę słów o szampanie

Opublikowano:
Autor:

Sylwester tuż tuż. Parę słów o szampanie - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościWybór odpowiednich trunków bąbelkowych by uczcić zakończenie roku to nie lada wyzwanie. Warto też pamiętać, że każdy szampan jest winem musującym, jednak nie każde wino musujące będzie szampanem.

Odpowiednia temperatura dla tego trunku to między 5 a 8 stopni celcjusza. Wiadomo, schłodzony smakuje najlepiej. Przy wyborze należy zwrócić uwagę na etykietę - znajdziemy tam informację o jego rodzaju, roczniku, z jakiego szczepu winogron został wytworzony oraz o ilości cukru użytego do jego produkcji (cukier równowarzy kwasowość wina).

Demi sec, czy brut? takie zwroty można znaleźć na etykiecie, wiele osób nie do końca wie, co oznaczają:

brut nature, brut zéro, non dosé, brut sauvage - charakter bardzo wytrawny, produkowane bez użycia cukru,\

extra-brut - charakter wytrawny,

brut - charakter wytrawny, lub półwytrawny, w zależności od użytego w produkcji cukru,

- extra sec - charakter półwytrawny,

- sec - o charakterze półsłodkim,

- demi sec - o charakterze półsłodkim, zawartość cukru większa niż w przypadku typu "sec"

- doux - o charakterze słodkim.

Przy otwieraniu butelki należy zachować ostrożność, przez wysokie ciśnienie panujące pod korkiem. W tracie odkorkowywania wina, należy jedną ręką stale obejmować korek, drugą ręką zaś trzymając butelkę u jej podstawy obracać do momentu, aż korek sam wyjdzie z butelki.

Warto też zwrócić uwagę czy na etykiecie zawarty jest napis "champagne" - świadczy to o tym, że jest to trunek jakiego poszukujemy ( szampany pochodzą tylko z regionu francuskiego Szampanii). Najlepiej dokonywać zakupu w specjalistycznych miejscach, niż w pobliskich marketach.

Sięgając po szampana, należy wybrać butelkę, która nie była ciągle narażona na światło słoneczne. Najlepiej przechowywać w miejscu zacienionym i chłodnym (np. piwnica). Powinno się go podawać w odpowiednich kieliszkach - najlepsze będą te w kształcie kwiatu tulipana lub typu flet. Z mody wychodzi stosowanie kieliszków o szerokich czaszach, przypominające puchary. Przed podaniem warto sprawdzić smak trunku i zapach, aby uniknąć podania czegoś z posmakiem korka czy stęchlizny. Najlepiej jest nalać go do 2/3 wysokości kieliszka. Szampan jest bardzo uniwersalnym trunkiem, dlatego świetnie skomponuje się z różnymi przekąskami i daniami. 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo