reklama
reklama

Święto plonów czyli dożynki gminne w Bukowsku [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Dzisiaj w Bukowsku odbyły się Dożynki Gminne. Barwny korowód wieńców plennych przeszedł z kościoła na stadion, gdzie odbyła się prezentacja poszczególnych ozdób dożynkowych. Dożynki to ludowe święto połączone z obrzędami dziękczynnymi za ukończenie żniw i prac polowych.
reklama



Dożynki gminne w Bukowsku zgromadziły tłumy. Rozpoczęły się mszą świętą odprawioną w kościele pw. Podwyższenia Krzyża Świętego, po której nastąpił uroczysty przemarsz korowodu dożynkowego na stadion Bukowianki Bukowsko.

Następnie miała miejsce prezentacja wieńców dożynkowych oraz część artystyczna. Na scenie wystąpiły dzieci z Zespołu Szkół w Bukowsku, Kapela Ludowa „Bukowianie”, Chór Męski z Bukowska, Kabaret Rak, Zespół Flerof ze Słowacji. Gwiazdą wieczoru był zespół Kordian.

Dożynkom towarzyszyły liczne stoiska z wyrobami kulinarnymi przygotowanymi przez koła gospodyń wiejskich, stoiska ze spożywczymi wyrobami lokalnymi, z rękodziełem, zabawkami, biżuterią, stoiska edukacyjne, doradcze (m.in. z Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa – Oddział Terenowy w Rzeszowie, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Sanoku, Nadleśnictwa Lesko, Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie,  Centrum Usług Społecznych w Bukowsku, Komendy Powiatowej Policji w Sanoku i Bukowsku, OSP KSRG w Bukowsku, Uczelni Państwowej w Sanoku, WOT i WCR w Sanoku, Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie, Centrum Usług Społecznych w Bukowsku.

Ważnym punktem dożynek było rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich „Bitwa Regionów”, w którym udział wzięło 16 kół z terenu powiatu sanockiego. Celem konkursu był wybór najsmaczniejszej potrawy promującej nasz region.

W jury konkursu zasiedli: Andrzej Betlej (przewodniczący), Dariusz Szul (zastępca przewodniczącego), Agnieszka Kluz-Wanat (członek) oraz Gabriela Bałut (członek). Wybór potraw nie był łatwy, ale ostatecznie jury przyznało następujące miejsca:

I miejsce: KGW w Nagórzanach „Nagórzanki” za „ Staropolski żurek na zakwasie z prawdziwkami”;

II miejsce: KGW w Załużu za potrawę „Bigos Soplicy”;

III miejsce: KGW w Nowotańcu za potrawę „Gołąbki z hreczki z grzybami w sosie grzybowym”.

Wszystkie koła biorące udział w konkursie otrzymały nagrody finansowe i rzeczowe, w tym m.in. bony w wysokości 500 zł ufundowane przez Powiat Sanocki.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama