reklama

Smakołyki z Falejówki

Opublikowano:
Autor:

Smakołyki z Falejówki - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościSmakołyki z FalejówkiGospodynie z Falejówki przygotowały dla naszych czytelników aż dziewięć przepisów na przepyszne dania. Są to faszerowane udka, karkówka z kiszoną kapustą i ananasem, zupa jarzynowa z mięsnymi kulkami, sałatka warstwowa z tuńczykiem, roladki z szynki w galarecie, kartacze z mięsem, makowiec z bakaliami, bananowe racuchy na maślance i sodzie oraz pączki.

Koło Gospodyń Wiejskich w Falejówce powstało w latach 60. XX wieku. W 1990 funkcję przewodniczącej objęła Irena Mierzwiak, która do tej pory przewodzi gospodyniom. 8 grudnia mija 26 lat od objęcia przez nią tego stanowiska. Do KGW przynależy 15 pań, które ściśle ze sobą współpracują. Gospodynie chciałyby, aby młode dziewczyny również zapisały się do ich grupy, ale, jak mówią, brakuje chęci wśród młodych. Warto zaznaczyć, że koło z Falejówki słynie z „niezastąpionych” gołąbków ziemniaczanych.

– Często wyjeżdżamy na różne gminne imprezy – mówi przewodnicząca Mierzwiak. – Na przykład przygotowujemy wigilię na bożonarodzeniowy kiermasz w Klubie Górnika, organizujemy Dzień Babci i Dziadka czy mikołajki. Mamy swoje stoisko ze swojskim jadłem na każdym z gminnych wydarzeń.

Bananowe racuchy na maślance i sodzie (20 placuszków)

Składniki:
2 czubate szklanki mąki
1,5 szklanki maślanki
2 łyżki cukru
1 płaska ły    żeczka sody oczyszczonej
1 jajko
szczypta soli
1 banan
cukier puder do oprószania
oliwa do smażenia
dżem

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, solą i cukrem. Jajko rozbijamy, mieszamy z maślanką. Dodajemy do mąki. Mieszamy aż składniki się połączą. Banana obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Na rozgrzanej oliwie smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem. Racuchy podajemy na ciepło z dżemem.

Więcej w 49 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo