Każdy z przepisów został wypróbowany na warsztatach kulinarnych, w których uczestniczyli członkowie grupy. Poniżej znajdziecie przepis na "makaron z dynią, kurczakiem i curry". Więcej przepisów znajdziecie w 51 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka.
Klub Seniora w Długiem działa od 2015 roku. Grupę założono w ramach realizowanego przez Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne Kobiet Gminy Zarszyn projektu „Czas na aktywność”. Członkami klubu są osoby w wieku 55 plus. Obecnie seniorzy biorą udział w projekcie „Ocalić od zapomnienia”, który realizują wspólnie ze Stowarzyszeniem Edukacyjno-Kulturalnym przy Gimnazjum w Długiem.
Makaron z dynią, kurczakiem i curry
Składniki:
500 g dyni
500 g makaron penne rigate (rurki)
200 g piersi z kurczaka
1 szklanka wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki słodkiej śmietany
1 łyżka curry
0,5 pęczka natki pietruszki
4 łyżki oliwy
Wykonanie:
Dynię obieramy ze skórki i pozbywamy się pestek. Następnie kroimy ją w kostkę. Podobnie kroimy kurczaka. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Powinien być al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekany czosnek oraz cebulę. Gdy się zarumienią, dodajemy mięso. Po chwili smażenia dodajemy dynię oraz curry. Całość smażymy kilka minut, aby przyprawa nabrała aromatu. Wlewamy na patelnię śmietankę oraz szklankę wody i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do sosu odcedzony makaron. Wszystko gotujemy kilka minut i podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
Więcej przepisów w 51 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka