Franciszka Suszko, przewodnicząca koła, naszym czytelnikom poleciła łatwy w przygotowaniu placek z jogurtem, bułeczki, bułeczki niespodzianki, sałatkę z dyni i zupę z dyni z imbirem w sam raz na jesień oraz przepyszne pierniczki na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Koło Gospodyń Wiejskich w Pielni działa już blisko osiemdziesiąt lat. Przynależy do niego 47 gospodyń. Funkcję przewodniczącej koła od około 15 lat pełni Franciszka Suszko. Gospodynie z chęcią uczestniczą w imprezach organizowanych w gminie Zarszyn. Biorą udział w dożynkach, wystawach bożonarodzeniowych i wielkanocnych. Organizują również biesiady, opłatki i zabawy sylwestrowe. Współpracują z urzędem gminy, ze Szkołą Podstawową w Pielni i Ochotniczą Strażą Pożarną. Często udzielają się w życiu społeczności, m.in. troszcząc się o dom kultury w Pielni.
Placek z jogurtem
Składniki:
3 szklanki maki
1 margaryna palma
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jogurty naturalne
2 duże budynie śmietankowe
20 dag kokosu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
brzoskwinie
ananas
Wykonanie:
Zagniatamy ciasto. ¾ wykładamy na blachę, resztę zamrażamy. Z białek ubijamy pianę. Dodajemy
1 szklankę cukru, 3 jogurty naturalne, 2 duże budynie śmietankowe, 20 dag kokosu i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. To wszystko wylewamy na ciasto w blasze. Dodajemy pokrojone brzoskwinie lub ananas. Resztę ciasta ścieramy. Pieczemy w 160-180 stopniach Celsjusza około 30 minut w zależności od piekarnika.
Więcej w 43 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka