Reklama

Opublikowano: 31 lipca 2021 13:43
Autor: | Zdjęcie: wikipedia

Oświadczenie Stowarzyszenia Europa Tradycja w sprawie kolejnej fali ataków na Arcybiskupa Józefa Michalika - Zdjęcie główne

foto wikipedia

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Lider Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży Paweł Kurasz i senator Kazimierz Jaworski zaapelowali wczoraj o mobilizację w sprawie obrony naszego pasterza, Arcybiskupa Józefa Michalika przed pomówieniami i atakami. Podzielamy ten pogląd. Konieczny jest głos katolików. W całej akcji atakowania kolejnych hierarchów wyczuwamy pewien fałsz i zorganizowaną manipulację. Dlatego apelujemy do wszystkich organizacji świeckich, nie tylko tych wprost kościelnych, o aktywność.

Treść oświadczenia:

Stowarzyszenia Europa Tradycja

w sprawie kolejnej fali ataków na Arcybiskupa Józefa Michalika

Największym sukcesem przeciwników Kościoła w ostatnim czasie jest, iż zdołali wytworzyć nawet u wielu katolików przekonanie, że biskupi i kapłani świadomie, systemowo pławili się w grzechu, ułatwiali i propagowali seksualne dewiacje. W odczuciu słabo zorientowanych ma to tworzyć pogląd, iż każdego księdza należy podejrzewać o pedofilię.

Wtłaczanie ludziom w głowy takich przekonań jest możliwe przede wszystkim dlatego, iż katolicy nie dość mocno temu się przeciwstawiają. Chodzi o dwie różne rzeczy, gdy Watykan bada, czy biskupi uczynili wszystko, by uporać się ze złem, a czymś zupełnie innym jest twierdzenie, że hierarchowie świadomie niemoralność propagowali.

W tej chwili zmasowana akcja odbierania wiarygodności biskupom i kapłanom dociera na Podkarpacie. Po raz kolejny atakowany jest Arcybiskup Józef Michalik, dziś Arcybiskup Senior Archidiecezji Przemyskiej.

Jesteśmy przekonani, że również tym razem Arcybiskup nie ulegnie  wrogom. Jednak wszyscy, którzy Arcybiskupa znają, wiedzą, iż z całą pewnością nigdy nie było tak, że popierał on grzech, chciał go chronić, powinni dać temu świadectwo. Dlatego apelujemy, zwłaszcza do organizacji katolickich, o jasne wystąpienia, w razie, gdyby ataki były kontynuowane.

Po ostatnich miesiącach widzimy, że to właśnie zaniechanie niezbędnych działań powodowało zamieszanie w umysłach zwłaszcza słabiej zorientowanych. Powtarzany jest zrealizowany przecież w innych częściach świata scenariusz, oczerniania Kościoła, biskupów i kapłanów, czy pozbawiania nas katolików majątku, pod pretekstem rzekomych naszych wspólnych grzechów zaniechania. Podczas gdy w rzeczywistości to ci, którzy stawiają zarzuty, są reprezentantami ideologii, które od wielu dekad sieją moralne zniszczenie. Nie pozwólmy, by ten scenariusz powtórzył się również na Podkarpaciu.

Ryszard Skotniczny

Prezes Stowarzyszenie Europa Tradycja

31 lipca 2021 roku

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (6)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

• 2 miesiące temu | ocena +1 / -0

nobody

Serce mi rośnie, Hosanna! jak czytam gdy strzelacie sobie sami w kolana. Tym szybciej nadejdzie wasz koniec. Używacie w swych testach nomenklatury typowej dla uważających siebie za stojących NAD. Macie chyba ludzi. za ******** którzy będą łykać jak pelikany wasze kłamstwa. Ilość naborów do seminariów już świadczy o tym, że gówno się rozlało i strasznie śmierdzi. Jeszcze kilka lat i po was.Czego Wam z całego serca życzę.

Chmielniczanin

Ciekawe ile interesów łączyło, łączy i będzie jeszcze łączyć Jaworskiego z Michalikiem. Jak nie ********* to gruba kasa i wały w tle... i ot cały nasza owczarnia z pasterzami ...

Mieetek

Katotalibowie XXI wieku

Stan

Ciekawe, że na całym świecie podobne działania są wspierane przez papieża Franciszka, który nie ustaje w podziękowaniach za odważną i konsekwentną pracę dziennikarską w odsłanianiu ciemnej strony działalności kleru (w tym wielu biskupów) a w Polsce ciągle traktuje się to jako pomówienia i oszczercze działania. Coś jest nie tak, jak powiedzieł szef Komisji Państwowej ds ********* Błażej Kmiecik. Można dodać, że coś jest nie tak ze Stowarzyszeniem, które broni hierarchy, który się wsławił obroną księdza ********* Może warto by zmieniło nazwę na Stowarzyszenie Obrońców ********* i tych, którzy ich uparcie bronią.

• 2 miesiące temu | ocena +6 / -0

Senex

W apelu stowarzyszenia czytamy: "Watykan bada, czy biskupi uczynili wszystko, by uporać się ze złem (...)". Nie ma słowa o tym, ilu biskupów papież usunął, ilu zawiesił w 'posłudze', ilu jeszcze okaże się 'wilkami w owczej skórze'? Czy kary dla ofiar molestowania przez duchownych to pozbawianie katolików majątku? Trudno bronić "wiarygodności" biskupów i kapłanów, którzy ją utracili!

• 2 miesiące temu | ocena +0 / -2

Prawda Was (nas też) wyzwoli

Proponuję pooglądać film na youtube - kanał Rzeczpospolita - pod tytułem - Isakowicz-Zaleski: Każdy z księży powinien zachęcać do