Reklama

Nie wyrzucajmy jedzenia! Marnowanie żywności po Świętach.

Opublikowano: sob, 20 kwi 2019 10:44
Autor:

Nie wyrzucajmy jedzenia! Marnowanie żywności po Świętach. - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Okres świąteczny to czas kiedy konsumenci kupują większe ilości żywności. Czy tak naprawdę wszystko spożywają?

Patrząc na badania CBOS oraz Eurostat wynika, że w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca znajdujemy się na piątym miejscu w UE ze względu na wyrzucanie żywności. Statystyczny Polak marnuje 235 kg. żywności rocznie. W skali całego kraju to ok. 9 mln ton. Eksperci wskazują jednak, że nikt nie wie, jaka jest rzeczywista skala tego problemu. 

Jak podaje Forbes - Z badania zrobionego na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 42 proc. respondentów przyznaje, że „zdarza się im wyrzucać żywność”. 55 proc. podaje, że im to się nie zdarza. W stosunku do lat ubiegłych liczba osób, którym „zdarza się wyrzucać żywność” wzrosła. W 2017 r. takiej odpowiedzi udzieliło 34 proc. badanych, a w 2016 r. – 31 proc.

Polska tradycja i gościnność powodują, że na różnego rodzaju święta przygotowujemy znacznie więcej jedzenia, niż rzeczywiście potrzebujemy. W rezultacie okazje takie sprzyjają marnowaniu żywności. 

Niemal połowa Polaków deklaruje, że w ich gospodarstwach domowych po świętach wyrzuca się część przygotowanych i niezjedzonych dań – 2% twierdzi, że jest tak zawsze, co piąty, że czasami (20%), a kolejne 26% – rzadko, sporadycznie. Podobny odsetek badanych przyznaje się do wyrzucania części przygotowanych i niezjedzonych dań po przyjęciach i uroczystościach rodzinnych. W domu niespełna co piątej osoby (17%) robi się tak zawsze, prawie zawsze lub czasami, a więcej niż co czwartego Polaka (28%) – rzadko, sporadycznie - dane statystyczne CBOS

Polacy, wyrzucają mniej jedzenia niż w latach poprzednich, jednak w przypadku większości kategorii produktów – więcej niż w 2000 roku. Dotyczy to wędlin, mięsa i jego przetworów, mleka i jego przetworów oraz warzyw, owoców i przetworów owocowych. Jak widać, świadomość Polaków dotycząca marnowania żywności i sposobów przeciwdziałania temu zjawisku wzrasta. Świadczy o tym fakt, że większość osób stara się robić zakupy bardziej rozsądnie, jednak ciągle za mało.
Wielu konsumentów przed wyjściem sprawdza, jakie produkty są w domu i robi listę potrzebnych produktów, którą zabiera do sklepu.

Alarmujący i przykry jest fakt, że to ludzie zamożni i zajmujący wysokie stanowiska w większości marnują jedzenie. Starsi ludzie, którzy kiedykolwiek zaznali biedy, częściej zwracają uwagę na to aby nie marnować jedzenia. 

Jak widać nadal jest potrzebna edukacja w tym zakresie, aby społeczeństwo nauczyło się, jak można przeciwdziałać marnowaniu produktów żywnościowych. Wyrzucanie jedzenia jest zachowaniem, do którego niechętnie się przyznajemy.
Ograniczenie marnotrawstwa żywności w skali ogólnoświatowej jest jednym z celów rozwojowych Organizacji Narodów Zjednoczonych

Reasumując, planujmy nasze zakupy wcześniej, liczmy siły na zamiary a jeśli już okaże się , że mamy zbyt dużo - po prostu podzielmy się z innymi. Przykro się patrzy na śmieci poświąteczne, w których jest żywność. 


 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.