MONIKI SMAKOŁYKI: Tarta – świąteczny sernik z mascarpone o smaku chałwy

Opublikowano:
Autor:

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Świąteczne pieczenie jest wyjątkowe, bo proste ciasta mogą stać się nietypowe. Wystarczy wypieki ozdobić świątecznie i nagle zrobi się bajecznie. Prosta z wyglądu tarta, dzięki ciasteczkom i perełkom świąteczny charakter nabrała i jeszcze lepiej smakowała, bo przecież pierwsze jemy oczami, a następnie delektujemy się smakami. Smak tutaj jest delikatny, kremowy, wanilinowo chałwowy.

Składniki, forma na tarte o średnicy 25 cm:
ciasto:
150 g schłodzonej margaryny,
ok. 200 g mąki pszennej,
50 g mąki krupczatki,
1 żółtko,
1 średnie jajko,
2 szczypty soli,
1 łyżka cukru pudru,
masa:
2 jajka,
100 g chałwy o smaku wanilinowym,
2 łyżki cukru trzcinowego ,
100 ml słodkiej śmietanki 30%,
1 opakowanie budyniu z cukrem waniliowy smak  (60 g),
500 g serka mascarpone,

ponadto:
perełki dekoracyjne.
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Wystające po za formę ciasto odcinamy i z niego pieczemy cieniutkie ciasteczka o dowolnym kształcie np. choinki, gwiazdek. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, żeby nie podniosło się podczas pieczenia.  
Wstawiamy do lodówki na 30 min do schłodzenia.
Piekarnik nastawiamy na 210°C.
Schłodzone ciasto pieczemy ok. 15 min.

Masa:
W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy masę.
Jajka miksujemy z rozkruszona chałwą, cukrem, śmietaną i budyniem.
Na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu.
Masę przekładamy na kruche ciasto, można od razu, na gorące.
Zmniejszamy temp do 165°C i pieczemy ok. 25 min.
Na gorące ciasto układamy ciasteczka, dzięki temu „przykleją” się do sernika. Ozdabiamy perełkami lub słodkimi ozdobami.

Tarte pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie do schłodzenia.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE