Aktualnie do koła należy 20 członkiń oraz 12 seniorek. Funkcję przewodniczącej od 2007 r. pełni Lucyna Woźniczyszyn. Od 2003 r. przy kole funkcjonuje Regionalna Izba Pamięci, w której zgromadzone zostały eksponaty i sprzęt używany w dawnych gospodarstwach domowych. Znajdziemy tam liczne pamiątki z historii miejscowości. Są bardzo cenne kroniki, prowadzone od 30 lat przez Annę Cech - długoletniego sekretarza Koła. Od 2003 r. jest zaangażowane w organizację corocznej imprezy kulturalnej pod nazwą Jarmark na Jaćmierskim Rynku. Ponadto bardzo aktywnie współpracuje z UG w Zarszynie, Stowarzyszeniem LGD "Dorzecze Wisłoka", Stowarzyszeniem Społeczno-Kulturalnym Kobiet Gminy Zarszyn, Stowarzyszeniem Miłośników Ziemi Bażanowsko - Jaćmierskiej i innymi organizacjami na terenie wsi, a przede wszystkim z sołtysem i radą sołecką.
I. Kwasówka z bandurniczkami
1. Kwasówka
Składniki:
3 litry wywaru z kości,
1 litr kwasu z dobrej kiszonej kapusty,
warzywa (marchew, cebula, pietruszka, ziemniaki – 2 szt. ),
kilka suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki),
5 łyżek kaszy jęczmiennej,
5 łyżek mąki pszennej,
przyprawy- sól, pieprz, maggi.
Wykonanie: Ugotować wywar z kości, dodać drobno pokrojone warzywa i zagotować. Osobno ugotować kaszę jęczmienną i grzyby. Ugotowaną kaszę i drobno pokrojone grzyby dodać do wrzącego wywaru. Następnie wlać kwas z kapusty, dodać przyprawy do smaku, podbić zasmażką z mąki i zagotować. Tak przygotowaną kwasówkę podawać z bandurniczkami.
2. Bandurniczki
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
2 szkl. mąki,
5 dag drożdży,
½ kostki margaryny lub masła,
½ szkl. śmietany,
1 jajko,
szczypta soli.
Farsz ziemniaczany:
1 kg ziemniaków,
1 cebula,
1/2 kostki masła,
pieprz, sól, zielony koperek.
Wykonanie farszu: Ziemniaki ugotować, a następnie podusić, omaścić usmażoną na maśle cebulką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać zielony koperek.
Wykonanie bandurniczków: Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Mąkę, tłuszcz, jajo i sól łączymy na stolnicy i dodajemy rozrobione drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto, roztaczamy na około ½ cm grubości i odcinamy z ciasta paski o szerokości 4-5 cm. Na tak przygotowane paski nakładamy ziemniaczany farsz i formujemy ruloniki o długości 6-7 cm. Następnie ruloniki te kładziemy na blaszkę , a jak trochę podrosną smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor.
Więcej w 16 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka