Reklama

Kobiety z Jaćmierza polecają!

Opublikowano:
Autor:

Kobiety z Jaćmierza polecają! - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Koło Gospodyń Wiejskich w Jaćmierzu jest najstarszym kołem na terenie gminy Zarszyn. Swoją statutową działalność rozpoczęło w 1924 roku. W całej długoletniej ponad 92-letniej historii ta organizacja kobieca osiągnęła bardzo bogaty dorobek. Odnosiła liczne sukcesy. Ma ogromne doświadczenie w pracy społecznej na rzecz swojej małej ojczyzny.

Aktualnie do koła należy 20 członkiń oraz 12 seniorek. Funkcję przewodniczącej od 2007 r. pełni Lucyna Woźniczyszyn. Od 2003 r. przy kole funkcjonuje Regionalna Izba Pamięci, w której zgromadzone zostały eksponaty i sprzęt używany w dawnych gospodarstwach domowych. Znajdziemy tam liczne pamiątki z historii miejscowości. Są bardzo cenne kroniki, prowadzone od 30 lat przez Annę Cech - długoletniego sekretarza Koła. Od 2003 r. jest zaangażowane w organizację corocznej imprezy kulturalnej pod nazwą Jarmark na Jaćmierskim Rynku. Ponadto bardzo aktywnie współpracuje z UG w Zarszynie, Stowarzyszeniem LGD "Dorzecze Wisłoka", Stowarzyszeniem Społeczno-Kulturalnym Kobiet Gminy Zarszyn, Stowarzyszeniem Miłośników Ziemi Bażanowsko - Jaćmierskiej i innymi organizacjami na terenie wsi, a  przede wszystkim z sołtysem i radą sołecką.

I. Kwasówka z bandurniczkami

1. Kwasówka
Składniki:
3 litry wywaru z kości,
1 litr kwasu z dobrej kiszonej kapusty,
warzywa (marchew, cebula, pietruszka,  ziemniaki – 2 szt. ),
kilka suszonych  grzybów (borowiki lub podgrzybki),
5 łyżek kaszy jęczmiennej,
5 łyżek mąki pszennej,
przyprawy- sól, pieprz, maggi.
Wykonanie: Ugotować wywar z kości, dodać drobno pokrojone warzywa i zagotować. Osobno ugotować kaszę jęczmienną i  grzyby. Ugotowaną  kaszę i drobno pokrojone grzyby dodać do wrzącego  wywaru. Następnie wlać kwas z kapusty, dodać przyprawy do smaku, podbić zasmażką z mąki i zagotować. Tak przygotowaną kwasówkę podawać z bandurniczkami.

2. Bandurniczki
Składniki: 
Ciasto drożdżowe:
2 szkl. mąki,
5 dag drożdży,
½ kostki margaryny lub  masła,
½ szkl. śmietany,
1 jajko,
szczypta soli.
Farsz ziemniaczany:
1 kg ziemniaków,
1 cebula,
1/2 kostki masła,
pieprz, sól,  zielony koperek.

Wykonanie farszu: Ziemniaki ugotować, a następnie podusić, omaścić usmażoną  na maśle cebulką i doprawić do smaku solą  i  pieprzem. Na końcu dodać zielony koperek.

Wykonanie  bandurniczków: Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Mąkę, tłuszcz, jajo i sól łączymy na stolnicy i dodajemy rozrobione drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto, roztaczamy na około ½ cm grubości i odcinamy z ciasta  paski o szerokości 4-5 cm. Na tak przygotowane paski  nakładamy ziemniaczany farsz i formujemy ruloniki o długości 6-7 cm.  Następnie ruloniki te kładziemy na blaszkę , a jak trochę  podrosną smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor.

Więcej w 16 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE