Swoimi ulubionymi przepisami z grzybami w roli głównej dzielimy się my - dziennikarki Korso Kolbuszowskie. Sprawdźcie nasze propozycje, które znalazłyśmy w zeszytach z przepisami naszych mam i babć.
Grzyby marynowane
Składniki:
- 1 kg grzybów leśnych (np. prawdziwki, podgrzybki)
- łyżka soli
- Na zalewę:
- szklanka octu 10-proc.
- 4 szkl. wody
- 2 czubate łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 liście laurowe
- pół łyżeczki ziela angielskiego
- łyżeczka pieprzu ziarnistego
- łyżeczka gorczycy
- mała marchewka
- mała cebula
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, opłukać, odciąć ogonki. Kapelusze wrzucić na wrzątek z dodatkiem łyżki soli i gotować ma małym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Odcedzić i następnie przelać zimną wodą. Cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki. Do czystego garnka wrzucić warzywa, dodać wodę z octem, sól, cukier oraz przyprawy. Zagotować i trzymać na małym ogniu 5 minut. Grzyby przełożyć do słoików, a potem zalać gorącą zalewą z warzywami (do każdego słoika dać trochę marchewki i cebuli). Szczelnie zakręcić i pasteryzować 10-15 minut.
Grzyby z patelni w sosie śmietanowym
Składniki:
- 70 dag grzybów leśnych
- 200 ml śmietany 18%
- 1 cebula
- 10 dag masła
- rozmaryn
- pieprz (do smaku)
- natka pietruszki
- przyprawa do zup, sosów i sałatek ("Maga") - do smaku
Wykonanie:
Grzyby umyj, oczyść i pokrój w paseczki. Pokrój cebulę w cienkie plastry. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i podsmaż cebulę. Gdy się zrumieni, przełóż ją do osobnego naczynia. Połóż na patelni więcej masła i grzyby. Duś około 15 minut, często mieszając. Dodaj przyrumienioną cebulę, kilka kropli przyprawy do zup, sosów i sałatek WINIARY, pieprz i rozmaryn. Duś jeszcze kilka minut. Na koniec zalej grzyby śmietaną i zagotuj, ciągle mieszając. Podawaj posypane natką pietruszki. Grzyby z patelni doskonale smakują z plackami ziemniaczanymi lub tartą.
Więcej przepisów w 41 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka