reklama

Grzyby w koszu i na stole

Opublikowano:
Autor:

Grzyby w koszu i na stole - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościTrwa sezon na grzyby, których w okolicznych lasach w tym roku nie brakuje.

Swoimi ulubionymi przepisami z grzybami w roli głównej dzielimy się my - dziennikarki Korso Kolbuszowskie. Sprawdźcie nasze propozycje, które znalazłyśmy w zeszytach z przepisami naszych mam i babć.

Grzyby marynowane
Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych (np. prawdziwki, podgrzybki)
  • łyżka soli
  • Na zalewę:
  • szklanka octu 10-proc.
  • 4 szkl. wody
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 liście laurowe
  • pół łyżeczki ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • łyżeczka gorczycy
  • mała marchewka
  • mała cebula

Wykonanie:
Grzyby oczyścić, opłukać, odciąć ogonki. Kapelusze wrzucić na wrzątek z dodatkiem łyżki soli i gotować ma małym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Odcedzić i następnie przelać zimną wodą. Cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki. Do czystego garnka wrzucić warzywa, dodać wodę z octem, sól, cukier oraz przyprawy. Zagotować i trzymać na małym ogniu 5 minut. Grzyby przełożyć do słoików, a potem zalać gorącą zalewą z warzywami (do każdego słoika dać trochę marchewki i cebuli). Szczelnie zakręcić i pasteryzować 10-15 minut.
 
Grzyby z patelni w sosie śmietanowym
Składniki:

  • 70 dag grzybów leśnych
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 10 dag masła
  • rozmaryn
  • pieprz (do smaku)
  • natka pietruszki
  • przyprawa do zup, sosów i sałatek ("Maga") - do smaku

Wykonanie:
Grzyby umyj, oczyść i pokrój w paseczki. Pokrój cebulę w cienkie plastry. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i podsmaż cebulę. Gdy się zrumieni, przełóż ją do osobnego naczynia. Połóż na patelni więcej masła i grzyby. Duś około 15 minut, często mieszając. Dodaj przyrumienioną cebulę, kilka kropli przyprawy do zup, sosów i sałatek WINIARY, pieprz i rozmaryn. Duś jeszcze kilka minut. Na koniec zalej grzyby śmietaną i zagotuj, ciągle mieszając. Podawaj posypane natką pietruszki. Grzyby z patelni doskonale smakują z plackami ziemniaczanymi lub tartą.

Więcej przepisów w 41 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo