Reklama

Gotuj z KGW Jaćmierz Przedmieście

Opublikowano:
Autor:

Gotuj z KGW Jaćmierz Przedmieście - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości W tym tygodniu przepisy godne polecenia przedstawiają gospodynie z Jaćmierza Przedmieście. Panie zaproponowały naszym czytelnikom kotlety schabowe, kotleciki drobiowe siekane, zupę dyniową z prażonymi pestkami, placki ziemniaczane z kiszoną kapustą, ciasto ze startą dynią oraz przepisy na dwie nalewki o zdrowotnych właściwościach.

Gospodynie z Jaćmierz Przedmieście działają już od 77 lat. Obecnie do KGW przynależy 31 członkiń, z których dziesięć prężnie w nim działa. Funkcję przewodniczącej pełni Danuta Stączek, natomiast jej zastępcą jest Halina Futyma. Gospodynie uczestniczą każdego roku w wystawach bożonarodzeniowych i wielkanocnych, a także w konkursach kulinarnych. Zawsze przygotowują jeden z ołtarzy na Boże Ciało oraz wieńce dożynkowe. Organizują również opłatki, śledziki i Dzień Dziecka.

Nalewka z zielonych orzechów
Składniki:
10 zielonych orzechów (zbierane na przełomie czerwca i lipca)
wódka 40%

Wykonanie:
Orzechy kroimy na ćwiartki i wsypujemy do szklanego słoja do 2/3 objętości. Zalewamy wódką 40% ze spirytusu i szczelnie zamykamy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na trzy miesiące. Po tym czasie filtrujemy przez bibułę. Rozlewamy do butelek, odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na kolejne dwa-trzy miesiące. Nalewkę do smaku można osłodzić cukrem.

Więcej w 47 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE