We władzach koła znalazły się również: Halina Miazga (zastępca przewodniczącej), Ewelina Żeliszewska (sekretarz), Joanna Tomańska (skarbnik) oraz Jolanta Gac (członek zarządu). Panie uczestniczyły już w Międzynarodowym Dniu Kobiet w Nowosielcach. Gospodynie przygotowały również swoją pracę do konkursu na najpiękniejszego baranka wielkanocnego, który rozstrzygnięto 29 marca na otwarciu wystawy w Posadzie Zarszyńskiej. Tworzą grupę nieformalną. W tej chwili nowe władze koła zaznajamiają się z obowiązkami. Z czasem planują się zarejestrować.
Placek czekoladowo-jabłkowy
Składniki:
- 4 duże jabłka
- pół galaretki cytrynowej
- Masa czekoladowa
- półtorej tabliczki czekolady deserowej
- pół galaretki cytrynowej
- łyżka śmietany 18-proc.
- 7 dag masła
- Ponadto
- płatki migdałowe
- żurawina
- kawałek białej czekolady
- Wykonanie:
Ciasto: mąkę przesiej, wyrób z resztą składników. Rozwałkuj na grubość 7 mm. Wyłóż tortownicę. Z reszty uformuj wałeczki. Spleć po dwa, otocz boki ciasta, ułóż po przekątnej. Nakłuwaj widelcem. Piecz 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Masa jabłkowa: jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Smaż 10 minut. Wsyp galaretkę cytrynową, wymieszaj. Ostudź. Rozsmaruj na połowie mazurka. Udekoruj płatkami migdałowymi i żurawiną. Ostudź.
Masa czekoladowa:
Galaretkę rozpuść w przegotowanej wodzie. Masło i czekoladę stop. Dodaj śmietanę i galaretkę cytrynową, połącz. Ostudź. Wylej na drugą część mazurka, rozsmaruj.Udekoruj, ostudź. Białą czekoladę stop, udekoruj masę czekoladową.
Więcej przepisów w 14 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka