Przedmiotem projektu jest popularyzacja kultury ludowej i tradycyjnej poprzez opracowanie koncepcji, wykonanie i publikację 5 tutoriali:
- Kuchnia regionalna- kulinarne tradycje (w tym oryginalne pierogi razowe z Lalina).
- Rękodzieło regionu- bibuła/słoma (wykonywanie pająków ludowych).
- Rękodzieło regionu- koronka.
- Zwyczaje i obrzędy podsanockiej wsi- obrzęd żniw.
- Zwyczaje i obrzędy podsanockiej wsi- obrzędy świąteczne (wielkanocny i bożonarodzeniowy).
Pierwszy dzień nagrań był poświęcony kuchni regionalnej. W tutorialu wystąpiły panie z KGW w Lalinie, które „krok po kroku” pokazywały jak przyrządzić lokalne potrawy m.in.: słynne pierogi razowe czy jokle. Tematem drugiego dnia nagrań była koronka. Zaprezentowane zostały: koronka robiona na drutach, koronka teneryfowa, frywolitka, koronka renesansowa oraz koronka robiona na szydełku. Podczas wykonywania ozdób z koronki instruktorka Pani Maria Suwała – mistrzyni haftu i koronki, wieloletni wykładowca Uniwersytetu Ludowego Rzemiosła Artystycznego opowiadała także o tradycji wykonywania koronek przekazywanej z pokolenia na pokolenie, dawnych zwyczajach i historii koronki.