reklama

Brak badań, sypiący się tynk i brud! Wyniki kontroli gastronomii na Podkarpaciu

Opublikowano:
Autor:

Brak badań, sypiący się tynk i brud! Wyniki kontroli gastronomii na Podkarpaciu - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościNa terenie województwa podkarpackiego w okresie od 13.07.2020 r. do 19.07.2020 r. Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła 54 kontrole sanitarne obiektów żywnościowo-żywieniowych.

Na terenie województwa podkarpackiego w okresie od 18.05.2020 r. do 31.05.2020 r. Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła kontrole sanitarne 106 obiektów żywnościowo-żywieniowych. Skontrolowano:

  • 20 restauracji,
  •  2 bary,
  •  4 stołówki,
  •  27 zakładów małej gastronomii,
  •  5 wytwórni ciast i lodów,
  •  8 automatów do lodów,
  •  40 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych (sklepy spożywcze, supermarkety, obrót wyrobami ciastkarskimi).

 

W trakcie przeprowadzonych kontroli stwierdzono m.in. niżej wymienione uchybienia:

  • wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po terminie przydatności do spożycia i po dacie minimalnej trwałości,

  • nieprzestrzeganie segregacji asortymentowej środków spożywczych w urządzeniach chłodniczych,

  • brak utrzymanych procedur opartych na zasadach systemu HACCP, GHP, GMP i ich realizacji,

  • brudne urządzenia chłodnicze,

  • środki spożywcze przechowywane w nieprawidłowej temperaturze,

  • brak prowadzonych zapisów z pomiaru temperatury w urządzeniach chłodniczych,

  • brak udokumentowanej jakości wody wykorzystywanej w zakładzie,

  • brak orzeczeń dla celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników,

  • niewłaściwe przechowywanie odzieży ochronnej pracowników,

  • niewłaściwy stan techniczny i sanitarny pomieszczeń i wyposażenia,

  • brak odzieży ochronnej lub brudna odzież ochronna,

  • brak działań korygujących przy stwierdzonych niezgodnościach,

  • kosze na odpady bez pokryw.

  •  

    W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 9 osób winnych stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywnami w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 1 400 zł. Wydano 10 decyzji administracyjnych nakazujących usunięcie usterek technicznych.

     

    Na terenie województwa podkarpackiego w okresie od 01.06.2020 r. do 28.06.2020 r. Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła 207 kontroli sanitarnych obiektów żywnościowo-żywieniowych.

     

    Skontrolowano:

    • 40 restauracji,

  • 4 bary,

  • 1 stołówkę,

  • 45 zakładów małej gastronomii,

  • 13 wytwórni ciast i lodów,

  • 19 automatów do produkcji lodów,

  • 85 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych (sklepy spożywcze, supermarkety).

  •  

    W trakcie przeprowadzonych kontroli stwierdzono m.in. niżej wymienione uchybienia:

     

    • wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po terminie przydatności do spożycia i po dacie minimalnej trwałości,

  • brak identyfikowalności środków spożywczych,

  • brak prowadzonych zapisów z pomiaru temperatury w urządzeniach chłodniczych lub nie są prowadzone na bieżąco,

  • brak segregacji asortymentowej w urządzeniu chłodniczym/mroźniczym,

  • środki spożywcze przechowywane w nieprawidłowej temperaturze,

  • brak utrzymanych procedur opartych na zasadach systemu HACCP, GHP, GMP i ich realizacji,

  • brak zaangażowania kierownictwa w kontrolę wewnętrzną zakładu,

  • brudne urządzenia chłodnicze,

  • brak działań korygujących przy stwierdzonych niezgodnościach.

  • brak dezynfekcji stolików dla klientów (wewnątrz lokalu i na tarasie),

  • brak orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników,

  • brak odpowiedniej odzieży ochronnej przy produkcji żywności,

  • brak segregacji odzieży ochronnej od osobistej pracowników w szafkach odzieżowych,

  • niewłaściwy stan techniczny i sanitarny pomieszczeń (brudne, zapajęczone ściany, sufity i podłogi), urządzeń i sprzętów,

  • opakowania jednorazowego użytku przeznaczone do kontaktu z żywnością przechowywane w przypadkowych miejscach, narażone na zanieczyszczenie,

  • produkty (sosy, mięso) w urządzeniu chłodniczym niezabezpieczone przed zanieczyszczeniami,

  • rzeczy osobiste i sprzęty w przypadkowych miejscach,

  • zbędne rzeczy osobiste przetrzymywane pod ladą i na witrynie chłodniczej z surówkami oraz na szafkach personelu w szatni (brudne obrusy, puste kartony),

  • brak zabezpieczenia obiektu przed dostępem szkodników.

  •  

    W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 25 osób winnych stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywnami w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 4 950 zł. Wydano 25 decyzji administracyjnych nakazujących usunięcie usterek technicznych.

    Udostępnij na:
    Facebook
    wróć na stronę główną

    ZALOGUJ SIĘ

    Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

    e-mail
    hasło

    Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

    logo