Kiedy myślimy o hamburgerach, od razu mamy skojarzenia z amerykańskim snem i życiem, które jest kolorowe, dynamiczne, nigdy nie stoi w miejscu. Przenosimy się na ulice Nowego Jorku i już w myślach kupujemy idealnego burgera z food trucka lub zamawiamy go w jednym z kultowych barów. Przed oczami staje nam także znane na całym świecie logo McDonald’s i ich robione na szybko przekąski dla zabieganych. Ten obraz zagościł na stałe w popkulturze i jednocześnie w świadomości milionów konsumentów na całym świecie. Jednak czy hamburgery rzeczywiście pochodzą z USA, a ich naturalną przestrzenią są lokale z charakterystycznymi obrusami w czerwono-białą kratę?
Zaskoczeniem dla wszystkich miłośników tej potrawy może być fakt, że to imigranci z Niemiec nauczyli Amerykanów przyrządzania befsztyka z siekanej wołowiny, którego dziś nazywamy hamburgerem. Podobno pierwszy kotlet mielony na grzance został podany już w 1904 roku przez Fletchera Davisa – garncarza, prowadzącego swój bar w Teksasie.
Zaczęło się więc od prostej, niewyszukanej potrawy, której podstawą było dobrej jakości mięso. Później przyszła złota era fast foodów, a burger zamienił się w szybkie danie ze składników o niewiadomym pochodzeniu. Dziś uznani restauratorzy, a nawet twórcy popularnych food trucków odchodzą od takiego podejścia. Zauważyli modę i zainteresowanie dobrymi burgerami i skutecznie ją wykorzystują. Wiedzą też, że teraz gotowaniem interesują się wszyscy. Wszyscy też chcą jeść to, co najlepsze, z dobrego, ekologicznego chowu lub upraw, naturalne, ale także niewymuszone i w stylu casual dining nawet wtedy, kiedy idą do czterogwiazdkowej restauracji. W kawałku wyśmienitego mięsa zawarta jest przecież ponad stuletnia tradycja i wiele tajników przyrządzania, dzięki którym ze zwykłego kotleta w bułce można wyczarować danie restauracyjne.
Źródło: horecanet.pl
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.