Reklama

Bourbon a whiskey – co decyduje o ich nazewnictwie?

Opublikowano: śr, 6 lut 2019 16:00
Autor:

Bourbon a whiskey – co decyduje o ich nazewnictwie? - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Promowane Wielu z nas nie zwraca uwagi na to, czy kupuje whiskey, czy bourbon. Dla koneserów jednak różnica jest jednak znacząca. Co decyduje o tym, jak nazywa się dany trunek?

Whisky narodziła się w Europie

Ojczyzną whisky jest oczywiście Europa. To właśnie na Starym Kontynencie od średniowiecza produkowano trunek, który określano mianem „wody życia”. Miksturę uzyskiwano poprzez destylację fermentowanych owoców i stosowano wyłącznie w celach leczniczych. Jego produkcją zajmowali się iryjscy mnisi. Napój ten miał przedłużać życie, łagodzić dolegliwości i choroby, chociażby paraliż czy ospę. Jego twórcą miał być sam św. Patryk. Nazwa „whisky” pojawia się w przekazach znacznie później. Wersja, którą znamy i stosujemy do dziś, jest w obiegu od 1736 roku. Irlandzkie whisky wytwarza się z jęczmienia i słodu, poddaje się je trzykrotnej destylacji. Następnie napój leżakuje w dębowych beczkach przez minimum trzy lata. To właśnie z Irlandii do Szkocji dotarły wieści o wodzie życia już w IX wieku. Trunek ten został przez nich udoskonalony, a miłość, którą obdarzyli go, została wyrażona w The Scotch Whisky Act – ustawie opublikowanej w 1909 roku. To właśnie ten dokument zawiera ściśle określone warunki, jakie musi spełnić napój, by mógł zostać uznany za szkocką whisky. Trunek ten powstaje bowiem ze szkockiej wody oraz słodu jęczmiennego. W odróżnieniu od irlandzkiej whisky, Szkoci wędzą jęczmień. Następnie napój trafia do dębowych używanych beczek, w których leżakuje przez co najmniej trzy lata.

Bourbon a whiskey – historia amerykańska

Także do Stanów Zjednoczonych whisky przywędrowała z Europy za zasługą irlandzkich i szkockich imigrantów. Produkcję dostosowano do realiów panujących na nowym kontynencie. I tak powstał bourbon – trunek złożony w co najmniej 51% z kukurydzy. Zwykle jest to jednak 70%. Bourbon leżakuje w nowych, wypalanych od środka dębowych beczkach, przez przynajmniej dwa lata. Dzięki temu uzyskuje cierpki, wytrawny smak, z wyraźnie odczuwalną nutą dębu. Różnica między tymi dwoma produktami jest więc znacząca. Każdy rodzaj trunku można znaleźć w ofercie krajowych dystrybutorów. Na tej stronie znajdziesz jednego z nich – https://swiat-whisky.sklep.pl/19-whiskey-amerykaskabourbon. Kwestia różnic pomiędzy bourbon a whiskey rozstrzyga się też na formie zapisu. Jest on tutaj kluczowy i nie może zostać pominięty. Używając słowa „whisky” mamy na myśli trunek wytwarzany w Europie. Amerykanie natomiast do określania swoich wyrobów używają słowa „whiskey”. Jest ono jednak stosowane coraz rzadziej i zazwyczaj z przywiązania do tradycji. W 1968 roku władze amerykańskie uznały bowiem „whisky” za oficjalne określenie tamtejszych trunków.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.