reklama
reklama

Moniki Smakołyki. Złociste gołąbki z grzybami leśnymi, kuskusem i grana padano

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Moniki Smakołyki

Moniki Smakołyki. Złociste gołąbki z grzybami leśnymi, kuskusem i grana padano - Zdjęcie główne

foto Moniki Smakołyki

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Lifestyle Na grzyby do lasu się wybierajcie i te jadalne tylko zbierajcie, a potem dania z nich przygotowujcie i smakami się rozkoszujcie. A jak nie macie czasu czy ochoty na grzybów szukanie, to każdy z pewnością na targu je dostanie. Zupy, sosy chyba najczęściej z nich się przygotowuje, a ja z ich udziałem różne dania czaruję.
reklama

Kapustę małą miałam, więc farsz z grzybów i kuskusu do liści schowałam. Przypraw, ziół dużo użyłam i przepyszne gołąbki zrobiłam.  Pieprz marynowany nadał ostrości, kurkuma słonecznej radości, a koperek świeżości. Można je z sosem śmietanowym podawać lub z masełkiem stopionym zajadać. 

Składniki

  • 1 mała główka kapusty,
  • 1 biała cebula,
  • 1 kopiasta łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 500 g leśnych grzybów (prawdziwki, borowiki),
  • 3 duże łyżki posiekanego suszonego koperku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • pieprz czarny do smaku,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego,
  • 250 g kaszy kuskus,
  • 40 g startego sera grana padano lub parmezanu,
ponadto:

  • olej rzepakowy,
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • ok. 250 ml bulionu warzywnego,
sos:

  • słodka śmietanka 30%,
  • sos sojowy,
  • koperek siekany.

Przygotowanie

Kapusta:

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wycinamy głąb, należy sparzyć kilka min, przekładamy na cedzak.

W czasie parzenia kapusty przygotowujemy pozostałe składniki.

Farsz:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby na mniejsze części (mają być po wysmażeniu wyczuwalne kawałki).

Na dużej patelni (o wysokich brzegach) rozgrzewamy masło, szklimy cebulę. Dodajemy olej, grzyby i całość smażymy. Pieprz marynowany rozgniatamy w moździerzu i mieszamy z grzybami. Doprawiamy solą, kurkumą i pieprzem.

Grzyby zalewamy  300 ml gorącej wody i dusimy ok. 15 min.

Następnie wsypujemy kuskus, koperek, zdejmujemy z ognia, mieszamy i pozostawiamy 5 min do spęcznienia.

Rada: można dolać niewielkiej ilość gorącej wodą, tylko tyle, żeby kasza była przykryta, kuskus powinien być al dente.

Lekko studzimy, dodajemy sera, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. 

Farsz zawijamy w liście kapusty.

Każdy gołąbek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, zaczynając od strony łączenia liścia kapusty.

Przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy bulionem wymieszanym ze śmietanką, przykrywamy folią (folię w kilku miejscach nakłuwamy, żeby bulion mógł odparowywać) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 °C.

Pieczemy ok. 1 godz. można krócej, wszystko zależy od wielkości gołąbków i jak mocno była sparzona kapusta. Pod koniec pieczenia ściągamy folię, w razie potrzeby podlewamy bulionem.

Sos:

Słodką śmietankę, doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i krótko podgrzewamy, żeby delikatnie zgęstniał. Sosem można polać pod koniec pieczenia gołąbków.

Gołąbki podajemy z sosem i posypujemy koperkiem.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama