reklama
reklama

Moniki Smakołyki. Prawdziwkowe ciasto – leśne westchnienie smaku

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Moniki Smakołyki

Moniki Smakołyki. Prawdziwkowe ciasto – leśne westchnienie smaku - Zdjęcie główne

foto Moniki Smakołyki

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Lifestyle Sezon na grzyby teraz mamy, więc po lesie chodzimy i je szukamy. Każdy grzyb z pewnością uśmiech wywołuje, ale największą radość się czuje, jak prawdziwek „wyrasta nam pod nogami” ze swoimi pięknymi kapeluszami. Te właśnie mi najbardziej smakują i w moich jesiennych daniach lądują.
reklama

Tym razem ciasto drożdżowe z dodatkiem oliwy z oliwek przygotowałam, w którym ser i wysmażone prawdziwki dodałam. Ciasto krojone jak pizza na kawałeczki znikało jak świeże bułeczki. Na ciepło wyśmienite, na zimno znakomite, nic więcej nie trzeba tutaj dodawać, wystarczy iść na grzyby do lasu, a potem takie danie przygotować i się nim zajadać.

Składniki

Forma na tarte o średnicy ok. 25 cm:

 

ciasto:

200 ml wody,

50 ml oliwy z oliwek,

2 jajka,

20 g świeżych drożdży,

1 łyżeczka soli,

450 g (+ ok. 50 do zagniecenia) mąki pszennej typ 00,

1 płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu,

ponadto:

500 g prawdziwków,

4 łyżki oliwy z oliwek ,

sól,

pieprz,

2 szczypty suszonego tymianku,

100 g sera żółtego mozzarella,

oliwa do posmarowania ciasta,

Przygotowanie

Ciasto: w dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie i wymieszać z 100 g mąki, przykryć i odstawić na 15 min w temp. pokojowej. Dodać roztrzepane jajka, oliwę, pieprz, i mąkę wymieszaną z solą. Wyrobić ciasto, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.

W tym czasie, na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojone (na dowolną wielkość) grzyby, doprawić solą, pieprzem i roztartym w palcach tymiankiem, przestudzić.

Z ciasto jeszcze raz zagnieść, żeby złapać jak najwięcej powietrza, wystarczy brzegi delikatnie naciągnąć i składać do wewnątrz. Uformować okrąg o średnicy większej niż forma i przełożyć na blachę (powinno wystawać kilka cm za brzeg). Dno posypać startym lub drobno pokrojonym serem, dodać grzyby i przykryć wystającym ciastem, które należy posmarować oliwą.

Piec w 185°C ok. 25 – 30 min.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama