Kuchnia to moje miejsce, gdzie smaków poszukuję, łączę produkty, z nich dania przygotowuję. Przepisy na kartkach papieru zapisuję, a dania fotografuję. Jestem kulinarną amatorką, ale smakową „doktorką”. Badam smakiem wszystkie składniki i nie chwaląc się, naprawdę powstają z nich smakołyki. Moje dzieci mi pomagają, smakują, oceniają i doprawiają. Chciałabym pokazać innym swoje kulinarne dania, które łatwe są do przygotowania. Marzę, by mieć w swojej bibliotece domowej, moją książkę kulinarną w oprawie wyjątkowej.
- mówi Monika o sobie samej.
Zapraszamy do wspólnego gotowania!
Jesień kojarzy mi się z kolorami, leśnymi wędrówkami, gdzie grzyby zbieram, a potem do przygotowania dań z nich się zabieram. Prawdziwki dzisiaj w moim daniu wylądowały i swój smak kaszom nadały. To danie łatwe, nieskomplikowane, ucztą smakową zagwarantowane - mówi Monika
Składniki
- 1 duża biała cebula,
- 800 g prawdziwków,
- oliwa z oliwek np. Delicado Gallo,
- 100 g kaszy gryczanej,
- 100 g kaszy jęczmiennej pęczak,
- 3 łyżki soczewicy zielonej,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka czarnuszki,
- mielona kurkuma,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- pęczek zielonej pietruszki.
Przygotowanie
Grzyby oczyszczamy, (1-2 szt. pokroić w plastry odłożyć), oddzielić kapelusze od trzonu tzw. nóżek. Kapelusze Pokroić na większe kawałki, a nóżki drobniej. Cebulę pokroić w drobną kostkę.Na dużej głębokiej patelni (może być wok) rozgrzać 60 ml oliwy, zeszklić cebulę, dodać grzyby, smażyć do uzyskania złotego koloru. Wsypujemy kaszę, soczewicę i całość zalać gorącym bulionem tyle, żeby całość dokładnie została przykryta. Dusić pod przykryciem aż kasze zmiękną, w razie potrzeby uzupełniać bulionem. Dodać czarnuszkę, posiekaną pietruszkę, ½ łyżeczkę kurkumy, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na drugiej patelni podsmażyć na oliwie prawdziwki w plastrach, oprószyć kurkumą, pieprzem i solą. Kaszę podawać z plastrami grzybów, skropić dodatkowo oliwą.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.