Reklama

Moniki Smakołyki. Polecamy danie jednogarnkowe - Mix kasz duszonych w prawdziwkach

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor: | Zdjęcie: Moniki Smakołyki

Moniki Smakołyki. Polecamy danie jednogarnkowe - Mix kasz duszonych w prawdziwkach - Zdjęcie główne

foto Moniki Smakołyki

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Lifestyle W czasie gdy wydawaliśmy nasz dwutygodnik w wersji papierowej, Monika Lemko miała u nas swoją stałą rubrykę, w której publikowaliśmy jej przepisy. Postanowiliśmy taką stałą weekendową rubrykę prowadzić na naszym portalu.

Kuchnia to moje miejsce, gdzie smaków poszukuję, łączę produkty, z nich dania przygotowuję. Przepisy na kartkach papieru zapisuję, a dania fotografuję. Jestem kulinarną amatorką, ale smakową „doktorką”. Badam smakiem wszystkie składniki i nie chwaląc się, naprawdę powstają z nich smakołyki. Moje dzieci mi pomagają, smakują, oceniają i doprawiają. Chciałabym pokazać innym swoje kulinarne dania, które łatwe są do przygotowania. Marzę, by mieć w swojej bibliotece domowej, moją książkę kulinarną w oprawie wyjątkowej.

- mówi Monika o sobie samej.

Zapraszamy do wspólnego gotowania! 

Jesień kojarzy mi się z kolorami,  leśnymi wędrówkami, gdzie grzyby zbieram, a potem do przygotowania dań z nich się zabieram. Prawdziwki dzisiaj w moim daniu wylądowały i swój smak kaszom nadały. To danie łatwe, nieskomplikowane, ucztą smakową zagwarantowane - mówi Monika 

Składniki

  • 1 duża biała cebula,
  • 800 g prawdziwków,
  • oliwa z oliwek np. Delicado Gallo,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 100 g kaszy jęczmiennej pęczak,
  • 3 łyżki soczewicy zielonej,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • mielona kurkuma,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • pęczek zielonej pietruszki.

Przygotowanie

Grzyby oczyszczamy, (1-2 szt. pokroić w plastry odłożyć), oddzielić kapelusze od trzonu tzw. nóżek. Kapelusze Pokroić na większe kawałki, a nóżki drobniej. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Na dużej głębokiej patelni (może być wok) rozgrzać 60 ml oliwy, zeszklić cebulę, dodać grzyby, smażyć do uzyskania złotego koloru. Wsypujemy kaszę, soczewicę i całość zalać gorącym bulionem tyle, żeby całość dokładnie została przykryta. Dusić pod przykryciem aż kasze zmiękną, w razie potrzeby uzupełniać bulionem. Dodać czarnuszkę, posiekaną pietruszkę, ½ łyżeczkę kurkumy, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na drugiej patelni podsmażyć na oliwie prawdziwki w plastrach, oprószyć kurkumą, pieprzem i solą. Kaszę podawać z plastrami grzybów, skropić dodatkowo oliwą. 

 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy