reklama

Klasyczny sernik wiedeński. Przepis, który ratuje każdą Wielkanoc

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: pixabay

Klasyczny sernik wiedeński. Przepis, który ratuje każdą Wielkanoc - Zdjęcie główne

foto pixabay

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

LifestyleNie ma Wielkanocy bez sernika – to po prostu nie przejdzie. A jeśli już piec sernik, to tylko taki, który nie siądzie, nie popęka jak pustynia i nie przypomni nam o wszystkich kulinarnych błędach młodości. Dlatego dziś dzielimy się z Wami przepisem na sernik wiedeński, który zawsze się udaje. Sekret? Dobre masło, porządny twaróg i... odrobina cierpliwości.
reklama

Ten sernik to klasyka. Bez udziwnień, bez spodu, bez stresu. A po przekrojeniu – kremowy środek i lekko przyrumieniony wierzch, który aż się prosi o oprószenie cukrem pudrem. Smakuje jak u babci, wygląda jak z kawiarni. I co najważniejsze – zawsze wychodzi.

Składniki:

(porcja na tortownicę 24–26 cm)

  • 1 kg twarogu sernikowego (najlepiej tłusty, trzykrotnie mielony – może być z wiaderka, np. Piątnica, Mlekovita)

  • 250 g prawdziwego masła (nie margaryny!)

  • reklama

  • 200 g drobnego cukru

  • 6 dużych jajek (osobno białka i żółtka)

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka pasty waniliowej)

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (albo 1 budyń waniliowy)

  • szczypta soli

  • opcjonalnie: garść rodzynek namoczonych w rumie (ale nie trzeba – klasyka obroni się sama)

  • reklama

    Sposób przygotowania:

    1. Przygotowanie masy: Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy żółtka – jedno po drugim. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy twaróg partiami i miksujemy na niskich obrotach.

  • Dodaj to, a sernik Ci wyjdzie: Tu właśnie wchodzi nasz bohater – mąka ziemniaczana. To ona trzyma strukturę, stabilizuje wilgoć i sprawia, że sernik nie opada. Dwie łyżki wystarczą, by wszystko trzymało fason!

  • reklama

  • Ubicie piany: W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy z masą serową – najlepiej drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.

  • Pieczenie: Piekarnik nagrzewamy do 170°C (góra-dół). Tortownicę wykładamy papierem (tylko dno) i przelewamy masę. Pieczemy 60–70 minut – do lekkiego zarumienienia. Nie otwieramy piekarnika w trakcie!

  • reklama

  • Studzenie: Po upieczeniu sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku na 30 minut. Potem wyciągamy, studzimy w temperaturze pokojowej i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

  • Podanie: Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. A jeśli chcesz zrobić efekt „wow” – podaj z kleksem konfitury z malin lub z polewą z białej czekolady.

  • Dlaczego ten sernik się udaje?

    Bo jest prosty. Bo nie kombinujesz. Bo trzymasz się sprawdzonego przepisu, w którym masło, dobrej jakości ser i szczypta mąki ziemniaczanej robią całą robotę.

    Nie musisz być mistrzem cukiernictwa – wystarczy trochę serca, odrobina cierpliwości i… ten przepis.

     

    reklama
    reklama
    Udostępnij na:
    Facebook
    wróć na stronę główną

    ZALOGUJ SIĘ

    Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

    e-mail
    hasło

    Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

    reklama
    Komentarze (0)

    Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

    Wczytywanie komentarzy
    reklama
    reklama
    logo