LifestyleJak nakazuje tradycja, nadejście Wielkanocy wymaga podania potraw świątecznych, które są charakterystyczne dla tego wyjątkowego okresu w ciągu roku. Zapytaliśmy panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Płowcach o najlepsze przepisy na święta. Znajdziecie je w naszej galerii pod artykułem.
Święta Wielkiej Nocy występują po poście, dlatego też potrawy wielkanocne zjadane są z prawdziwym smakiem oraz apetytem. Można podawać domowej roboty mięsne wyroby, bez których nie wyobrażamy sobie niektórych dań.
Oczywiście poza jajkiem i smacznymi wypiekami, istnieją również inne potrawy wielkanocne, których nie może zabraknąć na świątecznym stole.
reklama
Wielkanoc bez świątecznych wypieków dla niektórych jest nie do wyobrażenia. W końcu desery i ciasta to słodkie urozmaicenie pośród wielkanocnych dań. W rodzinnym gronie, przy uroczyście zastawionym stole, słodkie potrawy zdecydowanie lepiej smakują. Co w takim razie upiec na Wielkanoc? Może to być mazurek, babka piaskowa lub zawsze pyszny sernik.
Udka z kurczaka pieczemy według własnego przepisu i ustawiamy na liściach sałaty. Dziobki robimy z ketchupu a oczy z majonezu i ziarenek pieprzu.
Muffinki ze szpinakiem
3 z 6
00
Udostępnij
SKŁADNIKI 25 DAG SZPINAKU 25 DAG SERA FETA 35 DAG MĄKI 2 JAJKA 2 PŁASKIE ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA 250 ML JOGURTU NATURALNEGO 60 ML OLIWY Z OLIWEK SÓL I PIEPRZ
Muffinki ze szpinakiem
4 z 6
00
Udostępnij
Umyty szpinak włożyć do rondla, podlać odrobiną wody, dodać szczyptę soli i pieprzu, dusić ok. 5 minut. Po wystudzeniu odcisnąć nadmiar wody, posiekać. Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać mąkę, proszek do pieczenia i 1/3 płaskiej łyżeczki soli. W drugiej ubić jajka z jogurtem i oliwą. Wlać do miski z suchymi składnikami i wymieszać. Dodać szpinak i fetę pokrojoną w drobną kostkę. Foremki napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piec przez ok. 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Żurek wielkanocny
5 z 6
00
Udostępnij
Wlewamy 2 l wody i zagotowujemy wraz z kilkoma liśćmi laurowymi, 1 łyżeczką soli, 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, 6 ziarnami ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego. Dodajemy także 150 g boczku, a także 400 g kiełbasy białej. Gotujemy na małej mocy palnika przez 30 minut, pod przykryciem.
Wielkanocny chrzan
6 z 6
00
Udostępnij
Chrzan zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub zetrzeć w blenderze. Starty chrzan natychmiast skropić sokiem z cytryny, co zapobiegnie ściemnieniu chrzanu. Posolić, dodać szczyptę cukru – bardzo dokładnie wymieszać. Przygotowany chrzan włożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
Warto też pamiętać, że chrzan pod wpływem tlenu szybko ciemnieje. Aby temu zapobiec, warto na dno miski, do której będziesz ucierać chrzan, wlać kilka łyżek soku z cytryny lub octu jabłkowego i od razu mieszać z nim chrzanową masę.
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.