Reklama

Reklama

ZDROWIE: Poznaj prawdę o sobie

Opublikowano: ndz, 7 paź 2018 10:28
Autor:

ZDROWIE: Poznaj prawdę o sobie - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Dlaczego niektóre osoby łatwiej pozbywają się tłuszczu i szybciej budują muskulaturę? Istnieje dziesięć podstawowych zmiennych genetycznych, które wpływają na to, jak szybko redukujesz tkankę tłuszczową, wzmacniasz mięśnie, zwiększasz siłę i poprawiasz wyniki sportowe. Poznając je, zrozumiesz, dlaczego odżywianie i trening kształtuję twoje ciało w szczególny sposób.

1. Podstawowa przemiana materii(PPM)

PPM to ilość energii, którą spalasz w ciągu dnia, gdy ciało znajduję się w stanie spoczynku, a podtrzymywane są jedynie najważniejsze funkcję życiowe, jak oddychanie, krążenie krwi czy trawienie. Średnia podstawowa przemiana materii u mężczyzn wynosi 1900 kcal, a u kobiet 1400 kcal. Na wartość PPM wpływa wzrost i beztłuszczowa masa ciała. Dwie osoby ważące tyle samo mogą mieć inną podstawową przemianę materii z powodu odmiennej pracy tarczycy, różnej masy organów wewnętrznych i pozostałych czynników genetycznych.

2. Liczba komórek tłuszczowych

Niektóre osoby rodzą się z większą liczbą komórek tłuszczowych, kobiety z zasady mają ich więcej niż mężczyźni. Zdrowy dorosły człowiek o typowej budowie może się pochwalić 25-30 miliardami komórek tłuszczowych, a osoba z umiarkowaną nadwagą ma ich 75 miliardów. Ktoś cierpiący na poważną otyłość od 250 do nawet 500 miliardów. Komórki tłuszczowe zwiększają zarówno swój rozmiar, jak i liczebność podczas gwałtownego tycia. Ich liczbę można zredukować jedynie poprzez liposukcję, która jest kosztowna, bolesna i ryzykowna. W gruncie rzeczy jest to zabieg kosmetyczny, który nie rozwiąże problemu, ponieważ w miejsce usuniętych komórek powstają nowe. Na szczęście przez racjonalne żywienie i trening można spowodować obkurczenie się komórek tłuszczowych, a przez to znacznie wyszczuplić sylwetkę.

3. Liczba włókien mięśniowych

 Człowiek rodzi się z określoną liczbą włokiem mięśniowych. Mogą się one zwiększać  (hipertrofia) lub zmieszać (astrofia). Ich liczba jest stała. Jeśli więc urodziłeś się z dużą ich liczbą, masz większe możliwości rozbudowy muskulatury niż osoby, które mają ich mniej.

4. Rodzaje włókien mięśniowych

Istnieją różne rodzaje włókien mięśniowych. Niektóre nastawione są na pracę wytrzymałościową (włókna wolnokurczliwe), inne odpowiadają za siłę, moc i dynamikę (szybkokurczliwe). Zmienna proporcja tych dwóch rodzajów włókien różnicuje ludzi na tych, którzy mają predyspozycje do uprawiana sportów wytrzymałościowych, jak i na tych, którzy lepiej radzą sobie w dyscyplinach siłowych.

5. Umocowanie mięśni

U każdego człowieka mięśnie przyczepione są do tych samych kości, ale rzeczywiste miejsce ich umocowania może być nieco inne. Z punktu widzenia mechaniki najdrobniejsze przesuniecie w jedną czy w drugą stronę decyduje o czyjejś przewadze fizycznej.

6. Długość kończyn

Niektórzy z nas rodzą się z długimi nogami i ramionami, a inni mają z natury krótsze. Ich długość wpływa na kształt i symetrię ciała, może też zadecydować o sile, sprawności i muskulaturze. Długie kończyny oznaczają długie dźwignie, które przeszkadzają przy wykonywaniu określonych ćwiczeń. Osoby z optymalnymi dźwigniami cechuje wrodzona siła.

7. Wielkość stawów

Na kształt ciała wpływa między innymi wielkość stawów. Określenie "grubokościsty" nie ma nic wspólnego z ilością tłuszczu w ciele czy szybkością jego spalania. Możesz zmierzyć obwód stawów, posługując się miarą krawiecką. Prosty test polega na objęciu dłonią nadgarstka drugiej ręki. Jeżeli kciuk i środkowy palec na siebie nachodzą, to znak, że masz drobne stawy (obwód do 18 cm), Jeżeli palce się stykają, twoje stawy są średniej wielkości (obwód od 18 do 20cm), a gdy nie potrafisz zetknąć opuszków, twoje stawy są duże (średnica od 20 cm wzwyż). Kobiety zaliczają się najczęściej do pierwszej kategorii.

8. Różnice w układzie trawiennym

 Układ trawienny różni się radykalnie u poszczególnych osób. Na przykład u jednych przełyk może być dłuższy aż czterokrotnie, co determinuje ilość połykanej żywności. Wydzielanie enzymów i kwasów trawiennych to kolejna cecha indywidualna, podobnie jak wchłanianie składników odżywczych. Stężenie hormonów odpowiadających za uczucie sytości, które są wytwarzane w układzie trawiennym, także podlega wahaniom.

9. Alergie i nadwrażliwość pokarmowa

Najpowszechniejszymi dolegliwościami są nietolerancja laktozy (niezdolność do prawidłowego trawienia produktów mlecznych) i nietolerancja glutenu (alergia na białko zawarte w pewnych zbożach, szczególnie w pszenicy).

 Jedni ludzie zostają wegetarianami, a drudzy jedzą mięso ze względu na dobre samopoczucie. Pozostali ignorują wysyłane przez organizm sygnały i ponoszą konsekwencje: od łagodnych niedyspozycji żołądkowych do poważniejszych problemów zdrowotnych.

10. Tolerancja węglowodanów

Niektórzy ludzie radzą sobie z trawieniem produktów węglowodanowych bardzo dobrze, zaś inni ich nie tolerują, narzekają na wysoki poziom cukru we krwi, kłopoty metaboliczne, wywołane zaburzeniami związanymi z wydzielaniem insuliny. Mają one też problemy z kontrolowaniem apetytu. Jeśli jadłospis obfituję w cukier i skoncentrowane węglowodany, symptomy się nasilają. 

To wyjaśnia, dlaczego jeden człowiek jedzący duże ilości ryżu, ziemniaków, pełnych ziaren i innych produktów wysoko węglowodanowych cieszy się szczupłą sylwetką, zdrowiem i energią, a drugi przybiera na wadze, a także cierpi na wahania nastrojów, ma niski poziom energii i kłopoty zdrowotne.

  Trzeba jednak wiedzieć, że utrata tłuszczu czy sprawność fizyczna nie są determinowane wyłącznie przez genetykę. Na wygląd twojego ciała wpływa szereg współgrających czynników: biologia, przyzwyczajenia i środowisko. Dzięki poświęceniu, dyscyplinie i ciężkiej pracy możesz zajść tak daleko, że genetyczne ograniczenia przestaną się liczyć. Jakie są twoje możliwości? Nie przekonasz się, dopóki nie zabierzesz się do pracy.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.