Uroczystości rozpoczęły się o godzinie 13:00 mszą świętą w kościele. Następnie zebrani przenieśli się do parku podworskiego przy Gminnym Ośrodku Kultury w Besku. Mariusz Bałaban, wójt gminy Besko, podziękował miejscowym rolnikom za dar plonów oraz ich pracowitość. Następnie starostowie dożynek - Grażyna i Zdzisław Mermerowie – przekazali na ręce wójta chleb upieczony z mąki z tegorocznych zbóż.
Jednym z kolejnych punktów programu były występy barwnych korowodów dożynkowych i koncert Orkiestry Dętej z Beska.
Publiczność mogła obejrzeć również spektakl pt. „Maryna gotuj pierogi” w wykonaniu wolontariuszy z grupy Każdy Może Pomóc, działających przy GOK-u. Największą atrakcją był jednak pierogowy turniej, w którym wzięły udział dwa sołectwa: Besko i Mymoń. Zawodnicy uczestniczyli w czterech konkurencjach. Pierwsza polegała na przygotowaniu pierogów z oryginalnym farszem, druga na ulepieniu jak największej ilości pierogów w określonym czasie. W trzeciej konkurencji zawodnicy mieli za zadanie rozpoznać farsz w pierogach, które jedli. W czwartej rundzie rzucali materiałowym pierogiem do specjalnie przygotowanej tablicy. W ostatecznym rozrachunku wygrała drużyna z sołectwa Besko. Wszyscy uczestnicy turnieju w nagrodę otrzymali patelnie.
Więcej w 34 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka