Reklama

Święto pączków

Opublikowano:
Autor:

Święto pączków - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Dzisiaj na naszym stołach goszczą słodkie, kaloryczne i chrupiące pączki. Mniej lub bardziej tradycyjne, nigdy nie smakują tak, jak w tłusty czwartek.

Dla większości osób pączek ma być tradycyjny, czyli z cukrem pudrem na wierzchu i konfiturą z róży w środku. Jednak można przygotowywać także pączki z budyniem, lukrem lub posypane skórką pomarańczową.

Przed tłustym czwartkiem cukiernie pieką pączki całą noc, a w ten dzień przysmak znika w ciągu kilku minut z półek w cukierniach i sklepach. Pączek, mimo że smaczny, jest również bardzo kaloryczny. Może mieć nawet ponad 300 kalorii. Aby wyeliminować tłuszcz z potrawy smażonej na głębokim tłuszczu i na smalcu, wystarczy dodać spirytus do ciasta. W ten sposób pączek "nie wypije" tłuszczu.

W tradycji chrześcijańskiej tłusty czwartek jest jednym z ostatnich dni karnawału. Rozpoczyna zapusty, które trwają do wtorku poprzedzającego Środę Popielcową rozpoczynającą czterdziestodniowy Wielki Post. Według tradycji w tym dniu jest dozwolone objadanie się. Dawniej zjadano pączkami z boczkiem, słoniną oraz mięsem i obficie zapijano wódką. Rodowód tłustego czwartku sięga czasów pogaństwa. Dawniej poprzez zjadanie tłustych potraw świętowano odejście zimy i przyjście wiosny. Jedzenie słodkich pączków pojawiło się w Polsce około XVI wieku.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE