Reklama

Suchą stopą przez Solinę [ZDJĘCIA]

Opublikowano: wt, 25 wrz 2018 08:22
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Poziom wody w Jeziorze Solińskim obniżył się o trzy metry. W wielu miejscach można przejść po dnie jeziora suchą stopą, woda odsłoniła też plaże, a to ściąga nad bieszczadzkie morze rzesze turystów, którzy chcą mieć selfie na środku zalewu.

Wody ubyło, bo tegoroczne lato było wyjątkowo gorące. Mało też padało. Brzegi Jeziora Solińskiego cofnęły się o kilkanaście metrów. Na Wyspę Energetyka dojdziemy suchą stopą. Poziom wody w zbiorniku wynosi obecnie 413,37 m n.p.m. - W stosunku do wiosennych poziomów piętrzenie jest obniżone o prawie trzy metry i ma to bezpośredni związek z utrzymywaniem w okresie letnim stałej rezerwy przeciwpowodziowej na poziomie 50 mln m3. Warto dodać, że nie jest to duże obniżenie, w ubiegłym roku o tej porze poziom wody wynosił 414,38 m n.p.m. - informuje Maciej Geldberg, rzecznik prasowy PGE Energia Odnawialna.

- Nie mam mowy o żadnym zagrożeniu funkcjonowania elektrowni, ponieważ możemy jeszcze obniżyć poziom lustra wody o prawie 12 m i wykorzystać tą wodę do celów energetycznych. Minimalny poziom to 401,50 m n.p.m. - dodaje rzecznik.

Zbiornik ma powierzchnię ok. 22 kilometrów kwadratowych i największą w Polsce pojemność (472 mln metrów sześciennych). Jezioro ma bardzo rozwiniętą linię brzegową (ok. 166 km przy średnim stanie wody z lustrem na poziomie 420 m n.p.m.). Maksymalna głębokość zbiornika to 60 m przy zaporze.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.